Áldását adta a meleg párokra az Olasz Evangélikus Egyház | Háttér Társaság

Áldását adta a meleg párokra az Olasz Evangélikus Egyház

Az olaszországi protestáns felekezetek közül elsőként az Olasz Evangélikus Egyház (CELI) jóváhagyását adta a hetero- és homoszexuális párok élettársi kapcsolatának megáldására.

A kicsiny egyház május 12-én kezdődött szinódusa nagy többséggel szavazta meg szombaton egy tavaly felállított különbizottság azon jelentését, amely szerint "a homoszexualitás az emberi szexualitás egyik formája, természetes állapot, ezért a homoszexualitás erkölcsi elítélését semmilyen módon nem lehet igazolni".

"Történelmi döntésről van szó, amelyre büszkék vagyunk" - kommentálta a szavazás eredményét Holger Milkau, az egyház dékánja (vezetője). - A döntés Isten szavának meghallgatásából és a társadalomra való odafigyelésből született - tette hozzá Christiane Groeben, a szinódus elnöke.

A dokumentum különbséget tesz a házasság és a megáldás között, mindazonáltal ez nem csökkenti az utóbbi jelentőségét - hangsúlyozta a szinódus.

Az egyházi áldáshoz az szükséges, hogy legalább a partnerek egyike tagja legyen az evangélikus egyháznak vagy valamely testvéregyháznak, továbbá szükséges az érintett elyi tagegyház elnökségének és a gyülekezetet vezető lelkésznek a beleegyezése is.

A CELI-nek mintegy 7 ezer tagja van szerte Olaszországban.

Hatter.hu

Témák