Alkotmányosnak ismerte el a melegházasságot a spanyol alkotmánybíróság | Háttér Társaság

Alkotmányosnak ismerte el a melegházasságot a spanyol alkotmánybíróság

Az alkotmánnyal összhangban állónak ismerte el a spanyol alkotmánybíróság, hogy a José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök vezette spanyol kormány 2005-ben a világon az elsők között törvényben engedélyezte az azonos neműek házasságát, sőt a homoszexuális házaspárok általi örökbefogadást is. Hét évi halogatás után a testület kedden 8:3 arányban utasította el az időközben hatalomra került konzervatív Néppárt (PP) indítványát, amelyet az még annak idején, ellenzéki pártként nyújtott be a meleg párok házassági egyenjogúsítása ellen. A Spanyolországban 2005 óta létrejött melegházasságok számát 22 és 30 ezer közöttire becsülik, pontos adat nem áll rendelkezésre.

Az alkotmánybíróság hét évig halogatta a döntést, amellyel azonban véglegessé vált, hogy érvényben marad az azonos neműek házassága katolicizmus egykori legerősebb fellegvárában. A konzervatív Néppárt eredetileg is csak kelletlenül, leginkább saját fundamentalista szárnya és a katolikus egyház (a Vatikán) nyomására támadta meg közvélemény többségének a támogatását élvező jogszabályt, amelyet támogatott több konzervatív politikus is, köztük Alberto Ruiz-Gallardón jelenlegi igazságügyi miniszter, aki madridi főpolgármesterként maga is esketett homoszexuális párokat.

Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök kormánya a nagy többséggel meghozott alkotmánybírósági döntés után közölte, hogy tudomásul veszi az ítéletet, és nem tesz kísérletet a melegházasságot engedélyező törvény parlamenti megsemmisítésére. Maga a kormányfő próbálta bagatellizálni a korábbi elutasítást, azt állítva, hogy sosem a homoszexuálisok életközösségének egyenjogúsításával volt problémájuk, hanem csak a "házasság" szó használatát ellenezték.

Az alkotmánybíróság döntése természetesen nagy csalódást okozott a melegházasságot ellenző konzervatív vallási szervezeteknek. A jogszabály ellen korábban tüntetéseket szervező Családi Fórum közleményben szögezte le, hogy "amennyiben a Néppárt az alkotmánybírósági döntés mögé bújva elfogadja a Zapatero-féle törvényt, megszegi 2004-ben és 2005-ben nyilvánosan tett kötelezettségvállalásait, és politikailag gyáva módon feladja legszilárdabb támogatói eszméinek védelmét".

Hatter.hu

Témák