Az egyházak akadékoskodása ellenére konferenciát tarthatnak a melegek Etiópiában | Háttér Társaság

Az egyházak akadékoskodása ellenére konferenciát tarthatnak a melegek Etiópiában

A vallási vezetők tiltakozása ellenére az etióp kormány engedélyezte, hogy pánafrikai melegjogi konferenciát tartsanak Addisz Abebában a vasárnap kezdődő 16. AIDS-világkonferencia előtt. A 80 millió lakosú afrikai országban amúgy 15 évig terjedő börtön fenyegeti a homoszexualitást.

Az etióp kormány keményen küzdött azért, hogy házigazdája lehessen idén a befolyásos AIDS-világkonferenciának, és az egyházak nyomásával dacolva engedélyezte, hogy az African Men for Sexual Health and Rights nevű szervezet találkozót tartson szombaton, egy nappal a világkonferencia kezdete előtt. A fórumon 15 szakértő fejti ki véleményét különböző témákban.

Abune Paulos, az etióp ortodox egyháza feje a muszlim főmuftival, a katolikus és a protestáns egyházak vezetőivel összefogva kedden sajtótájékoztatón ostorozta a homoszexualitást, miközben vallásos fiatal aktivisták dossziékat osztogattak a szombati konferencia ellen.

Az iratcsomó egyik passzusa szerint "a (melegjogi) csoport erkölcstelen tevékenysége besározza és bemocskolja az etióp kultúrát", "ezért kellett riadót fújni".

Tedros Adhanom egészségügy-miniszter meghallgatta ugyan a vallási vezetőket, de a találkozó eredménytelenül végződött; a vallási vezetők számára nem maradt más - közölték -, mint "tovább imádkozni".

Noha a homoszexuális cselekményeket már most is 15 évig terjedő börtönbüntetés sújtja Etiópiában, a vallási vezetők követelik az "erkölcstelenség pillérének" nevezett homoszexualitás tilalmának alkotmányba foglalását is.

"Ahhoz, hogy így viselkedjenek, ostobának, eltompulnak kell lenniük, mint az állatoknak. Szigorúan elítéljük az ilyen magatartást. Meg kell fegyelmezni őket, cselekményeiket diszkriminálni kell, meg kell leckéztetni őket" - jelentette ki még 2008-ban Abune Paulos, az ortodox egyház feje.

Hatter.hu

Témák