Az egyházi melegesküvőt is engedélyeznék Dániában | Háttér Társaság

Az egyházi melegesküvőt is engedélyeznék Dániában

Manu SareenA jövő évtől lehetővé tenné az azonos neműek házasságát, sőt templomi esküvőjét is az új balközép kormány Dániában, amely 1989-ben a világon elsőként ismerte el a melegek együttélését a bejegyzett élettársi kapcsolat formájában. Az egyházi esküvő bevezetését főleg az új, indiai származású esélyegyenlőségi és egyházügyi miniszter szorgalmazza.

Manu Sareen, az esélyegyenlőségért, az egyházi ügyekért és az északi kooperációért felelős miniszter azt mondta Jyllands-Posten című koppenhágai lapnak, hogy reményei szerint 2012 tavaszán jöhetnek létre az első melegházasságok Dániában. "Alig várom a pillanatot, amikor az első homoszexuális pár kilép a templomból. Ott leszek, és konfettit szórok" - mondta a 44 éves szociálliberális párti politikus, háromgyermekes családapa.

"Sok barátom van, akik homoszexuálisok, és nem házasodhatnak. Ugyanúgy szeretik társukat, mint a heteroszexuálisok, de nincs joguk ugyanúgy megélni azt. Ez egy valós probléma" - tette hozzá a dán kormány első színesbőrű tagja, rámutatva: ma már elképzelhetetlen (Dániában), hogy ne legyenek női papok, és szerinte ugyanez a helyzet a melegházassággal is.

Az elmúlt években végzett felmérések szerint a dán közvélemény mintegy 70 százaléka támogatja a gondolatot, hogy azonos nemű párok templomban is házasságot köthessenek, de a klérus és a politikai elit nem tart lépést a társadalmi mentalitás változásával: egy 2004-es felmérésben a lelkészek kevesebb mint 40 százaléka támogatta csak a templomi melegesküvőt, a melegházasságról beterjesztett törvényjavaslatot pedig több alkalommal is leszavazták a parlamentben.

A The Copenhagen Post szerint azonban most változhat a helyzet, mivel tíz évi ellenzékiség után a balközép került hatalomra, és Sareen személyében olyan egyházügyi minisztert nevezett ki, akinek nézetei, vallási szokásai közelebb állnak az átlagemberekéihez. Honfitársainak nagy többségéhez hasonlóan a miniszter is csak ritkán jár templomba.

Az egyházügyi miniszter bevallottan kételkedik Isten létezésében, sőt egy ponton kis híján kilépett a dán államegyházból, tiltakozásul az ellen, hogy a klérus többsége makacsul elutasítja a melegházasságot.

Az egyházi alkalmazottak szövetsége, a Kirketjenerforening nem ellenzi a melegházasság bevezetését, de csak akkor, ha lehetővé teszik, hogy a melegházassággal egyet nem értő lelkészek lelkiismereti okokból megtagadhassák az esketést.

Sareen szerint senkit sem kényszerítenének melegesküvő celebrálására, számára csak az a fontos, hogy a meleg párok is házasodhassanak, ha akarnak.

Az egyházügyi miniszter terve máris felborzolta a kedélyeket egyházi körökben. Henrik Højlund lelkész, az Evangélikus Lutheránus Hálózat (ELN) elnöke kijelentette, hogy a melegházasság engedélyezése "végzetes lenne az egyház számára".

A homoszexuálisok emancipációja mellett elkötelezett Manu Sareent, aki jelenleg a dán kormány első nem női esélyegyenlőségi minisztere, dán melegszervezetek már többször is az év emberének jelölték.

Hatter.hu

Témák