Az olasz társadalom elfogadóbb, mint a politikai osztály | Háttér Társaság

Az olasz társadalom elfogadóbb, mint a politikai osztály

Az olasz lakosság nyitottabb a melegek és a meleg párok iránt, mint a politikai osztály - derül ki az olaszországi melegek létszámáról és társadalmi elfogadottságáról készült első statisztikai felmérésből. A homofóbiaellenes világnap alkalmából készült felmérés szerint az olaszok 62,8 százaléka helyesnek tartja, hogy az élettársi kapcsolatban élő melegeknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a házasságban élő heteroszexuálisoknak, 43,9 százalék a melegházasságot sem ellenzi.

Az Istat olasz statisztikai hivatal a homofóbia ellenes nemzetközi napon a római parlamentben mutatta be az esélyegyenlőségi minisztérium által rendelt felmérés eredményeit. A vizsgálat azt mutatta, hogy az olaszok 62,8 százaléka helyesnek tartja, hogy az élettársi kapcsolatban élő melegeknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a házasságban élő heteroszexuálisoknak. 43,9 százalék a melegházasságot sem ellenzi.Az olaszok 59,1 százaléka "elfogadhatónak" nevezte az egyneműek közötti szerelmet. 55,9 százalék szerint a melegeket jobban elfogadnák, ha "diszkrétebbek" lennének. A megkérdezettek 80 százaléka nemet mondott arra, hogy a meleg párok gyermeket fogadjanak örökbe. 24,8 százalék szerint a melegek nem valók politikusnak, orvosnak (28,1 százalék), tanítónak (41,4).

"A számok azt mutatják, hogy az olasz társadalom óriásit ugrott előre" - hangoztatta az Equality Italia esélyegyenlőségi egyesület. Paola Concia, a Demokrata Párt (PD) politikusa, az olasz parlament egyetlen meleg képviselője azt is nagy eredménynek nevezte, hogy felmérést publikáltak a melegek helyzetéről. A melegegyesületek a statisztikák után a római parlament lépését sürgették a valós esélyegyenlőség jogszabályokkal való megteremtésére.

A Gaycs melegszervezet felmérése szerint az Olaszországban élő melegek 74 százaléka érzi magát diszkriminálva, és az olasz gimnazisták és egyetemisták 55 százaléka homofób. A reprezentatív felmérés adatait kivetítve egymillió olasz vállalja nyíltan homoszexualitását és további hárommilliónak van meleg kapcsolata.

A Roma Pride, a meleg büszkeség római felvonulása június 23-án lesz.

(mti)

Témák