Bedobta a törülközőt a világ első vállaltan meleg püspöke | Háttér Társaság

Bedobta a törülközőt a világ első vállaltan meleg püspöke

A támadásokat, a gyűlölködést megelégelve idő előtt nyugdíjba vonul a világ első, vállaltan homoszexuálisként felszentelt anglikán püspöke. A canterbury érsek szerint ugyanakkor a jövőben melegek is lehetnek anglikán püspökök, feltéve, hogy nem élnek nemi életet.

Gene V. Robinson, a New Hampshire-i episzkopális (amerikai anglikán) egyházmegye 63 éves feje a püspökség honlapján, az egyházmegye éves közgyűléséhez időzítve jelentette be korai visszavonulási szándékát. Közölte, hogy 2013-ban, 65. életéve betöltése után nyugdíjba megy, legalább részben az őt ért támadások miatt.

"Az elmúlt hét év megviselt engem, a családomat és benneteket. Örökös feszültséget jelentettek rám és szeretett férjemre, Markra - aki a hét év alatt minden percben hűségesen mellettem állt - a halálos fenyegetések és az az immár világméretűvé terebélyesedett vita, amelyet az váltott ki, hogy megválasztottatok a püspökötöknek" - üzente híveinek a püspök, aki válása óta egy másik férfival él együtt.

Üzenetében Robinson úgy vélte, hogy bár (a főleg az egyházmegyén kívülről érkező) támadások nem vonták el figyelmét lelkipásztori feladatairól, azok "kétség kívül teherként nehezedtek" püspökségére. A püspök azt mondta, azért jelentette be ilyen korán visszavonulási szándékát, hogy megkönnyítse utódjának megkeresését.

Biztosította híveit arról, hogy egy öt évvel ezelőtti elvonókúra óta egészséges és józan életét él.

A (halálos) fenyegetések miatt Gene Robinson golyóálló mellényt viselt, amikor 2003-ban testőrök gyűrűjében püspökké szentelték.

A püspök 2008-ban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesített párjával, Mark Andrew-val, és nyíltan kampányolt a melegházasság engedélyezéséért államában, ahol az tavaly meg is történt. 2009 januárjában ő mondott nyitóimát Barack Obama beiktatási koncertje alkalmával.

Hiába távozik azonban Robinson, az anglikán világon belüli szakadás fennmarad, hiszen az episzkopálisok tavaly megerősítették a melegek melletti kiállásukat azzal, hogy felhatalmazták püspökeiket a meleg párok megáldására, és egy második homoszexuális episzkopális püspököt is felszenteltek a Los Angeles-i Mary Glasspool személyében.

Egy hétvégi beszédében Robinson megköszönte gyűlekezete tagjainak, hogy kitartottak mellette a megválaszttását követő viharos időkben is, és hangoztatta, hogy New Hampshire a földkerekségen az egyetlen hely, ahol ő nem "a meleg püspök", hanem csak "a püspök". - Hiszem - mondta -, hogy azért választottatok meg annak idején, mert úgy találtátok, hogy én vagyok az alkalmas arra, hogy a vezetőtök legyetek. A világ ezt olykor megkérdőjelezte, de Ti, remélem, sosem".

Robinson annak ellenére visszavonul, hogy az anglikán világközösség szellemi vezetője, a canterburyi érsek szerint az anglikán egyházban a jövőben homoszexuálisok is lehetnek püspökök azzal a feltétellel, hogy önmegtartóztató életet élnek.

Rowan Williams a The Times című brit lap szeptember 25-i számában foglalt állást minden eddiginél egyértelműbben a kérdésről. Szerinte semmiféle probléma nincs azzal, ha egy meleg személyt püspökké szentelnek, "ugyanakkor vannak olyan történelmi, hagyománybeli normák, amelyek betartását elvárják a püspököktől".

Az anglikán világunió névleges feje azt mondta, azért nem támogatja papok meleg párkapcsolatát vagy gyakorló homoszexuálisok püspökké szentelését, mert "ezért jelenleg túl nagy árat fizetne az egész egyház".

Hatter.hu

Témák