"Békés egymás mellett élést" akar a német püspök | Háttér Társaság

"Békés egymás mellett élést" akar a német püspök

Váratlanul melegek küldöttségét fogadta hivatalában Franz-Josef Overbeck esseni püspök, akit heves bírálatok értek, miután egy tévéműsorban természetellenesnek és bűnnek nevezte a homoszexualitást. A katolikus főpap nem volt hajlandó bocsánatot kérni, de együttérzését hangoztatta, és azt, hogy "senkit sem akar diszkriminálni".

Két és fél órán át tartott pénteken az előre be nem jelentett találkozó, amely az egyik első volt a maga nemében Németországban. A találkozó után kiadott püspökségi nyilatkozat szerint Overbeck az ARD köztévé áprilisi talkshow-jában csak megismételte a katolikus egyház álláspontját, miszerint házasság és szexualitás nem elválasztható egymástól, és gyermeki szempontból egy férfi és egy nő kapcsolata az ideális.

A FELS esseni melegszervezet szóvivője, Horst Schmitz elismerte, hogy "a püspök nem mondhat mást, ha nem akarja kockáztatni az állását". Schmitz beszámolója szerint azonban Overbeck "közeledett" a melegekhez és éreztette, hogy a jövőben óvatosabban nyilatkozik ilyen kényes kérdésekben.

A püspöki hivatal közleménye szerint Overbeck "a különböző csoportok békés egymás mellett élésére törekszik egyházmegyéjében".

A melegeket bántó televíziós nyilatkozat után német melegaktivisták bocsánatkérést követeltek a püspöktől és különböző nyilvános demonstrációkkal, közte a püspöki palota előtti tüntetéssel juttatták kifejezésre haragjukat.

Hatter.hu

Témák