Betiltják a moszkvai melegfelvonulást; a főmufti verésre buzdít | Háttér Társaság

Betiltják a moszkvai melegfelvonulást; a főmufti verésre buzdít

A moszkvai főpolgármesteri hivatal semmiféle ürüggyel és semmilyen formában nem fogja engedélyezni melegek felvonulását az orosz fővárosban – jelentette be az önkormányzat szóvivője. Az orosz főmufti az utcára vonuló melegek megverésére szólított fel.

Szergej Coj, a főpolgármesteri hivatal szóvivője szerint „megbotránkoztatták a társadalmat, főleg pedig az egyházi méltóságokat” azok a sajtóhírek, amelyek szerint a szexuális kisebbségek demonstrációt terveznek május 27-re. Jurij Luzskov főpolgármester ezért még csak fontolóra sem veszi egy homoszexuális parádé esetleges engedélyezését – mondta.

Előzőleg a 14 millió oroszországi muzulmán vallási vezetője, Talgat Tadzsuddin kijelentette, hogy „meg kell verni” azokat a homoszexuálisokat, akik esetleg mégis utcára vonulnak. A legfőbb oroszországi iszlám egyházi méltóság szerint „a szexuális kisebbségek tagjai azt csinálnak, amit akarnak, de csak odahaza, eldugott helyen és sötétben. Ha kimennek az utcára el kell verni őket. Minden normális ember így tenne”. A Kommerszant című orosz lapnak nyilatkozva bűncselekménynek minősítette a homoszexualitást és a tervezett felvonulás betiltását követelte. Kertelés nélkül kijelentette, hogy „a homoszexuálisoknak nincsenek jogaik”. Emlékeztetett arra, hogy Mohamed próféta – akinek ábrázolása miatt most felfordulás van a világban – „az összes szodomita megölését rendelte el”.

Kijelentette, hogy a homoszexuálisok esetleges utcai demonstárciójára a muzulmánok még annál is keményebb tiltakozóakciókkal reagálnának, mint a Mohamed prófétáról készült karikatúrák közlésére.

Egy másik iszlám vallási vezető, Nafigullah Asirov elhatárolódott a főmufti erőszakra felhívó kijelentéseitől, de ő is azt mondta, hogy minden lehetséges törvényes eszközzel meg kell akadályozni a melegek moszkvai felvonulását. „A bűnnel való hivalkodás még nagyobb bűn, mint maga a bűn” – licitált rá a főmuftira.

A „homoszexuális propaganda” betiltását követelő muzulmán vallási vezetőkhöz sietve csatlakozott az orosz orotodox egyház és az orosz főrabbi is.

Pedig orosz melegaktivisták hangsúlyozzák, hogy nem akarnak semmiféle s provokatív felvonulást, harsány karnevált félmeztelen férfiakkal vagy transzvesztitákkal, hanem egy teljesen szokványos, szolid emberi jogi felvonulásáról lenne szó. Úgy tervezik, hogy néhány ezer ember vonul csendben a parlament alsóháza, a duma épületétől a Tverszkaja sugárúton át a Majakovszkij térre.

A felvonulás időpontját azért tűzték ki május 27-re, mert 1993-ban ezen a napon törölték el a homoszexualitást üldöző törvényt Oroszországban.

A melegek jogaiért szót emelt Vlagyimir Putyin elnöknél nemrég Oscar Wilde unokája, Merlin Holland drámaíró, aki bejelentette, hogy maga is részt kíván venni a május utcai felvonuláson.

Hatter.hu

Témák