Bezáratná a melegeket "gyógyító" klinikákat Ecuador leszbikus egészségügyi minisztere | Háttér Társaság

Bezáratná a melegeket "gyógyító" klinikákat Ecuador leszbikus egészségügyi minisztere

Carina Vance leszbikus ecuadori egészségügyi miniszterEmberi jogi szervezetek heti átlagban két bejelentést kapnak olyan fiatal melegektől, akiket akaratuk ellenére, erőszakkal hurcolnak el illegálisan működő magánklinikákra, hogy ott úgymond kigyógyítsák őket a homoszexualitásból. A Carina Vance leszbikus miniszter vezette egészségügyi tárca a tiltott kezelések elleni kemény fellépést ígéri, de bizonyítékok hiányában nehéz bezáratni az önmagukat elmegyógyintézetnek és alkohol- vagy drogelvonó intézetnek álcázó intézeteket.

Az Artikulación Esporádika melegszervezet és a Taller Communicación Mujer nevű feminista szervezet aktivistái február 8-án Quitóban sajtóértekezleten számoltak be tapasztalataikról. Adataik szerint a 2010-es 205-ről tavaly 226-ra emelkedett az illegális klinikák száma, de pontos információk hiányában maguk sem tudják, hogy ezek közül hányan kínálnak dehomoszexualizációs terápiát az emberi jogok megsértésével. A fiatalokat rendszerint a saját családjuk küldi ezekre a klinikákra, ahol megsértik az alapvető emberi jogokat és gyakori a kínzás is. A szervezetek követelték, hogy hirdessenek egészséségügyi szükségállapotot az illegális klinikák működése miatt.

A januárban kinevezett új, bevallottan leszbikus egészségügyi miniszter, a melegjogok iránti elkötelezettségéről ismert 35 éves Carina Vance az illegális klinikák bezárását helyezte kilátásba. Rövid miniszterségének kezdete óta négy intézetet zárattak be különféle szabálytalanságok címén és több tucat nőt szabadítottak ki. A miniszternő tanácsadója azt mondta, hogy Carina Vance külön embert fog kijelölni a homoszexualitás "gyógyítását" ígérő klinikák elleni fellépés koordinálására. A munkát nehezíti, hogy az intézetek illegalitásban működnek, vagy a nagyvárosi dzsungelben, vagy félreestő tanyákon működnek, hírük szájról szájra jár, a páciensek többsége pedig nem mer segítséget kérni, így nehéz bizonyítékokat szerezni ellenük az emberi jogok megsértésére.

A dehomoszexualizációs klinikák elleni mozgalom "arca" egy Paola Concha nevű 28 éves nő lett, aki maga is végigjárta a kálváriát. A lányt 23 évesen, öt éve a saját szülei utalták be a Híd az életbe nevű klinikára. 2006. december 8-án jöttek érte egy furgonnal, a klinika emberei lerohanták a házat, megverték és megkötözték, majd a furgonba tuszkolták Paolát, aki már a Quito peremén lévő intézetbe zárva találta magát, mire magához tért. Másfél éven át mindenféle megalázó bánásmódnak, sőt kínzásnak volt kitéve. Az első három hónapban bilincsbe verve tartották, majdnem minden nap megverték, többször is három-négy napon át éheztették. Újra és újra odaláncolták egy csőhöz a mellékhelyiségben, ahol az intézetben tartózkodó 60 ember végezte a dolgát.

Ecuadori melegaktivisták remélik, hogy a saját homoszexualitását nyíltan vállaló, sőt melegaktivista-múltú, Rafael Correa elnök által januárban kinevezett új egészségügyi miniszter végre határozott cselekvésre szánja el magát. Carina Vance Kaliforniában született 1977-ben, de a középiskolát Ecuadorban végezte. Egyetemre ugyancsak Amerikában járt, közegészségügyből a kaliforniai Berkeley-i Egyetemen diplomázott. 2004-ben visszatért Ecuadorba, ahol a Fundación Causana leszbikusszervezet ügyvivője lett, s ebbéli minőségében maga is éveken át küzdött a földalatti klinikák ellen. Gyermekkorában egy időt Európában töltött, ahol 13 évesen, első partnere oldalán szembesült először a homofóbiával, ami az indíttatást adta neki ahhoz, hogy a melegek jogaiért harcoljon.

Hatter.hu

Témák