Bocsánatot kért a melegektől egy pszichiáter | Háttér Társaság

Bocsánatot kért a melegektől egy pszichiáter

Visszavonta tíz évvel ezelőtt megjelent tanulmányát egy amerikai pszichiáter, aki akkor azt állította, hogy bizonyos melegek heteroszexuálissá "nevelhetők át" az úgynevezett reparatív terápia segítségével. A New York-i Columbia Egyetem nyugalmazott professzora, Robert L. Spitzer egyben bocsánatot is kért a melegek közösségétől, és kijelentette, hogy többé már nem hisz akkori eredményeiben.

A nagy port kavaró vizsgálatba Spitzer 200 meleget vont be, akik a terápia végeztével több-kevesebb változásról számoltak be. Mint azt ma Spitzer állítja, a dolgozat "fatális tévedése", hogy nincsen semmilyen eszköz a kísérleti személyek kijelentésének igazolására.

Tíz évvel ezelőtt a tanulmány nagy figyelmet váltott ki többek között azért, mert 30 évvel korábban éppen Spitzer volt az egyik élharcosa annak, hogy töröljék a homoszexualitást a mentális betegségek amerikai listájáról. A melegek átnevelhetőségét hirdető homofóbok számára Spitzer tanulmánya volt a fő hivatkozási pont.

A legelőször 2001-ben ismertetett vizsgálatot már akkor is számosan bírálták, és maga Spitzer is elismerte, hogy nincsen bizonyítéka a résztvevők szavahihetőségére, de azt is hozzátette, hogy beszámolóiknak számos aspektusa olyan, hogy azokat nem lehet teljességgel figyelmen kívül hagyni.

Mostani cikkében - amely ugyanabban a folyóiratban, az Archives of Sexual Behaviorban jelent meg, amelyben a korábbit is publikálta - a pszichiáter beismeri, hogy helytelen volt a következtetése.

A kutató az AP hírügynökségnek azt mondta, bocsánatkéréssel tartozott a meleg közösségnek, mivel nem bizonyított kijelentéseket fogalmazott meg a reparatív terápiával kapcsolatban. Hozzátette: "bocsánatot kérek minden meleg embertől is, aki időt és energiát pazarolt a reparatív terápia bármely formájára, mivel az én tanulmányom alapján azt gondolta, hogy az +erősen motiváltak+ sikerrel járhatnak".

(mti)

Témák