Botrány a hararei parlamentben: a zimbabwei vezetők közt is vannak melegek? | Háttér Társaság

Botrány a hararei parlamentben: a zimbabwei vezetők közt is vannak melegek?

Óriási felzúdulást váltott ki a melegek házasságát engedélyező dél-afrikai törvényt megvitató zimbabwei parlamentben egy ellenzéki képviselő megjegyzése, amellyel homoszexualitással vádolt meg kormányzati vezetőket.

A zimbabwei média szerint Moses Mzila-Ndlovu, a Mozgalom a Demokratikus Változásért képviselője nem említett neveket, és később bocsánatot is kért a szerdai parlamenti vitán elhangzott állításáért.

A kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, Emmerson Mnangagwa kijelentette, hogy Zimbabwéban tilos az azonos neműek házassága, ugyanakkor nem feladatuk a más országokban elfogadott törvények bírálata.

A Dél-afrikai Köztársaság november 30-án engedélyezte a melegek házasságkötését, elsőként egy olyan kontinensen, ahol hagyományosan elítélik a homoszexualitást.

Tíz éve Robert Mugabe miniszterelnök egész homoszexuálisellenes hadjáratát hiteltelenítette, hogy Canaan Banana elnökről, a független Zimbabwe első fekete államfőjéről egy rendőrgyilkosság kapcsán kiderült: családos ember létére éveken át homoszexuális kapcsolatra kényszerítette szárnysegédjeit.

A botrány úgy pattant ki, hogy az egyik testőr, akit az államfő ”asszonyként” használt az ágyban, 2005. szeptember 23-án a hararei sportstadion piszoárjában lelőtte egy csúfolódó társát. A durva tréfáért életével fizető rendőr azt vágta oda a testőrnek, hogy nincs semmi keresnivalója a férfivécében, hiszen ő ”Banana felesége”.

Hatter.hu

Témák