Brit bíróság: a melegek jogai fontosabbak a vallási jogoknál | Háttér Társaság

Brit bíróság: a melegek jogai fontosabbak a vallási jogoknál

David Cameron konzervatív brit miniszterelnök egyetért azzal a bírósági határozattal, amely a homoszexuálisok jogait előrébb valónak minősítette a vallási jogoknál.

A londoni felsőbíróság a minap igazat adott Derby város önkormányzatának, amely homofób nézetei miatt alkalmatlannak talált a gondozószülői feladatokra egy vallásos színesbőrű házaspárt. A 62, illetve 65 éves pünkösdista pár, Eunice és Owen Johns nyíltan bevallotta egy szociális munkásnak, képtelenek lennének azt mondani egy gyermeknek, hogy a homoszexuális életforma elfogadható, mire azt a tanácsot kapták, hogy ne is próbálkozzanak gyermek gondozásba vételével, mivel homoszexualitást elítélő nézeteik alkalmatlanná tehetik őket a gondozószülői feladatra.

Az ügyben a végső szót kimondó londoni Royal Courts of Justice bírái azt a határozatot hozták, hogy az embereket a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetéstől védő törvények "elsőbbséget élveznek" a vallási alapú diszkriminációt tiltó törvényekkel szemben.

A vallásos körökben nagy felzúdulást keltő határozatról megkérdezték a térségbe látogató Cameron miniszterelnököt is, aki azt mondta, hogy a bíróság a megfelelő módon döntött, és a döntést tudomásul kell venni. A kérdésre, hogy szerinte a keresztény (vallásos) nézetek összeegyeztethetők-e a homoszexualitás elfogadásával, a kormányfő azt mondta, hogy a vallásos embereknek (keresztényeknek) toleránsnak, elfogadónak és széleslátókörűnek kell lenniük.

A döntés után keresztény aktivisták megállapították, hogy Nagy-Britanniában a bíróságok növekvő mértékben értelmezik úgy a törvényeket, hogy azok a homoszexuálisok jogainak kedvezzenek a "lelkiismereti szabadsággal" szemben. Az aktivisták szerint az engedményekre képtelen keresztények egyre több területen szorulnak ki a közéletből Nagy-Britanniában.

Hatter.hu

Témák