Csirkehúst ettek a melegházasság ellen | Háttér Társaság

Csirkehúst ettek a melegházasság ellen

Amerika-szerte csókolózással tiltakoztak pénteken közéletileg elkötelezett melegek a Chick-fil-A gyorséttermi lánc üzletei előtt, mert annak vezetője melegházasság-ellenes nyilatkozatra ragadtatta magát; két nappal korábban szerte az országban ezrek ettek csirkehúsos szendvicseket a cégtulajdonos bigottan vallásos nézeteivel való egyetértésük jeleként. A furcsa kultúrharc rávilágít egyfajta déli-északi megosztottságra is az Egyesült Államokban.

Heves, elhúzódó vitát váltott ki, hogy Dan Cathy, a csirkehúsos hambergerre szakosodott, főleg a déli államokban elterjedt étteremlánc elnöke július közepén kijelentette: "ő és cége valóban bűnös abban, hogy nyíltan és pénzzel is támogatja azokat a csoportokat, amelyek a házasság fogalmának bibliai értelmezését pártolják." Arrogánsnak nevezte a melegházasság támogatóit, és azt is mondta, hogy a melegházasság elismerésével az Egyesült Államok Isten haragját vonja magára. A The Baptist Pressnek adott nyilatkozat felhördülést keltett a melegek jogvédőinek köreiben, akik közül sokan az atlantai székhelyű Chick-fil-A bojkottjára szólítottak fel.

Két volt republikánus elnökjelölt-aspiráns, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó, baptista prédikátor és a hírhedten jobboldali Fox News tévé műsorvezetője, valamint Rick Santorum ezzel szemben szerdára meghirdette a sültcsirkések "nagyrabecsülésének napját". Az üzletek előtt sorok kígyóztak - tüntetőleg egy Chick-Fil-A-vendéglőben ebédelt Billy Graham, az ismert 93 éves prédikátor is -, és noha konkrét adatokat még nem tettek közzé, a főleg a déli országrészben mintegy 1600 üzlettel rendelkező Chick-fil-A vezetése szerint aznap a cég rekordbevételt kasszírozott.

Az ellentábor ugyanazon a napon azt kérte támogatóitól, hogy 6 dollár 50 centtel - egy átlagos Chick-fil-A-menü árával - járuljanak hozzá a Meleg és Leszbikus Rágalmazásellenes Szövetség (GLAAD) költségvetéséhez. A pénteki melegtiltakozás szervezői a közösségi portálokon mozgósítottak, és arra szólították fel követőiket, hogy a csókokról készített felvételeiket töltsék fel a világhálóra.

Dan Cathy szenteskedő nyilatkozatában nincs semmi új, az összhangban áll a vállalkozást 1967-ben megalapító apja, Truett Cathy szellemiségével. Az étteremlánc például vallási okokból sosem tart nyitva vasárnap. A gyorsbüféhálózat milliókkal támogatja a melegházasság ellen kampányoló szervezeteket.

A déli gyökerű családi vállalkozás kirekesztő filozófiáját északabbra elutasítják, egyebek közt San Francisco, Chicago, Philadelphia és Boston polgármestere jelentette ki, hogy nem kérnek sem a Chick-Fil-A szellemiségéből, sem a gyorsbüféiből.

Hatter.hu

Témák