Dacol hazája homofóbiájával a malájziai meleg lelkész | Háttér Társaság

Dacol hazája homofóbiájával a malájziai meleg lelkész

Ouyang Wen FengHazája nemzeti ünnepén, augusztus 31-én New Yorkban köt házasságot azonos nembéli partnerével Ouyang Wen Feng, az első malájziai keresztény meleggyülekezet alapítója, aki majd Kuala Lumpurban is fényes esküvői bankettel akarja megünnepelni az örömteli eseményt, erőteljes kihívást intézve a szodómiát 20 évig terjedő börtönnel sújtó homofób Malájzia hatóságaihoz.

A kínai etnikumú 41 éves lelkész és egyetemi oktató két éve él együtt 47 éves partnerével, Phineas Newborn III afroamerikai musicalproducerrel, akivel a maláj függetlenség évfordulóján anyakönyvvezető elé járul a melegházasságot nemrégiben legalizáló New York államban. "Malájziaiként ez a dátum sokat jelent nekem" - mondta.

Az 1998 óta többnyire az Egyesült Államokban élő Ouyang 2006-ban, 9 évi házasság után bújt elő önéletrajzi könyvének megjelentetésével, majd 2007-ben segített megalapítani a muzulmán többségű távol-keleti szigetország első, melegeket tömörítő keresztény egyházát.

A felszentelt lelkész - lelkipásztori munkája és saját teológiai tanulmányai mellett - szociológiát és gendertanulmányokat tanít amerikai egyetemeken, de rendszeresen visszajár Malájziába és Ázsia más részeibe, hogy megpróbálja öntudatra ébreszteni az elnyomott melegeket. Ouyang termékeny szerző is, eddig 23 könyvet jelentetett meg, felerészt melegtémájút.

"Nem a melegkultúrát terjesztem, hanem a becsületességet, a szeretetet és az igazságot" - vallja a melegaktivista keresztény lelkész, aki halálos fenyegetéseket kapott az interneten, miután megalapította a meleg vallási gyülekezetet. Csoportját a kormány nem hajlandó hivatalosan elismerni, és vallási vezetők is elutasítják azzal az ürüggyel, hogy az "a homoszexualitást propagálja".

A támadások ellenére a gyülekezet működik Kuala Lumpur egyik elővárosában és egyre több embert vonz a vasárnapi istentiszteletekre és bibliaórákra. Ouyang szerint a csoport segít megérteni a melegeknek, hogy nincsenek egyedül. Az újságíróból lett lelkész előbújásra buzdítja a többi malájziai meleget is, hogy a közvéleménynek ne csak előítéletei, hanem konkrét ismeretei legyenek a melgekről.

Tervezett New York-i házasságát bejelentve Ouyang közölte, hogy az esküvőt szeretné megünnepelni kínai módra barátaival saját hazájában, Kuala Lumpurban is. "Jogom van megosztani örömömet barátaimmal egy közös vacsorán" - hangoztatta, hozzátéve: "megszakad a szívem, ha azt hallom szeretett hazám egyes politikusaitól, hogy az én szerelmem etikátlan vagy immorális pusztán a partnere neme miatt".

Ouyang Wen Feng a kedvesévelA meleglagzi terve máris heves támadásokat váltott ki a bigott, konzervatív, a homoszexualitást üldöző délkelet-ázsiai országban. A kormánypárt lapja és több politikus felszólította a kormányt, hogy tiltsa meg a lelkésznek a tervezett esküvői bankett megtartását. Jamil Khir Baharom, az iszlám ügyek minisztere kijelentette, hogy a maláj hatóságokat aggasztja Ouyang tervezett esküvőjét övező nyilvánosság. "Egyetértünk az emberi jogokkal, de az olyan extremizmus, amely engedélyezi a férfiak közötti házasságot, társadalmi problémákat fog okozni" - mondta.

Malájziai vallási vezetők vehemensen ellenzik a meleg közösség növekvő láthatóságát. Egy vezető hitszónok tavaly arról értekezett, hogy a homoszexualitás "romba dönti a világot".

A Kuala Lumpur-i esküvő banketett valamikor a jövőre évre tervezik.

Hatter.hu

 

 

 

Témák