Demográfiai problémát jelentenek a melegek az orosz elnöknek | Háttér Társaság

Demográfiai problémát jelentenek a melegek az orosz elnöknek

Remélni lehet, hogy – legalábbis egyelőre – nem nyilvánítják újra bűncselekménynek az azonos neműek szerelmét Oroszországban, mint attól egyes orosz politikusok és egyházi körök megnyilatkozásai alapján tartani lehet. A reménykedésre az ad okot, hogy Vlagyimir Putyin nagyhatalmú orosz elnök, aki első ízben nyilvánult meg személyesen a homoszexualitás kérdésében, nagyon határozottan az „egyéni szabadság minden megnyilvánulási formájának tiszteletben tartását” ígérte csütörtöki éves sajtómaratonján, amelyen több mint három és fél órán át felelgetett 1232 újságíró 69 kérdésére, újabb rekordot megdöntve.

Putyin nagy derültséget okozva azt mondta, hogy a népességfogyás tükrében szemléli a melegparádékat, miután M. Lapenkova, az AFP francia hírügynökség tudósítója óvatoskodva megkérdezte tőle, hogy egyetért-e a moszkvai polgármesterrel, Jurij Luzskovval, aki a napokban „a sátán művének" nevezte a melegek felvonulásait. Az elnök kifejtette, hogy a melegparádékhoz és általában a szexuális kisebbségekhez való hozzáállása „nagyon egyszerű” és hivatali teendőivel függ össze: jelesül azzal a ténnyel, hogy Oroszország egyik fő problémája demográfiai természetű. A publikum hahotája és tapsa közepette sebtében hozzátette, hogy tiszteli és tisztelni fogja az emberi szabadság minden megnyilvánulását. A témát aztán sietve lezárta azzal, hogy „Kérem a következő kérdést!”

Jellemző az oroszországi közhangulatra, hogy az AFP tudósítónője csak úgy tudta eladni „kínos” kérdését az elnöknek, hogy azt a „könnyedebb, vidámabb” témák közé sorolta – márpedig ami Oroszországban történik – s főleg ami tavaly május 27-én Moszkvában történt – mindennek nevezhető, csak vidámnak nem.

Hatter.hu

Témák