Dokumentumfilm készült a vallásos melegmozgalom pionírjáról Amerikában | Háttér Társaság

Dokumentumfilm készült a vallásos melegmozgalom pionírjáról Amerikában

Meleg katolikus papok az egyik első New York-i melegfelvonulásonEgy férfival házas volt katolikus papról, a vallásos melegmozgalom amerikai úttörőjéről mutattak be dokumentumfilmet a miami melegfilmfesztiválon; a 87 éves John McNeill atya 46 éve él együtt társával, a 76 éves Charles Chiarellivel jóban-rosszban, 2008 óta (kanadai) törvény által is szentesített házasságban. A pap azt az isteni üzenetet terjesztette, amely szerint Isten szereti a meleg szeretőket és helyesli őket.

McNeill mindig is tudta magáról, hogy meleg. Megpróbált rejtőzködni, de nem sikerült neki, egyszerűen csak megtartóztatta magát a nemi élettől. A papi pálya egyfajta menedéket kínált neki. Részben az motiválta, hogy támaszt találjon az önmegtartóztató élethez. Másrészt - mint mondja - el akarta vinni Isten üzenetét meleg és leszbikus fivéreinek és nővéreinek. "Nem akartam semmilyen módon része lenni az egyházi homofóbiának. Azt az üzenetet hordoztam, amelyet Istentől kaptam. Isten szeretete egyetemes és kiterjed mind a melegekre, mind a heterókra" - mondta.

Az egykori jezsuita pap 1972-ben alapította a Dignity/New York katolikus melegszervezetet, négy évvel később könyvet adott ki The Church and the Homosexual címmel. Az egyház természetesen nem nézte jó szemmel McNeill atya melegmozgalmi tevékenységét, és a Vatikán - személy szerint Joseph Ratzinger, a hittani kongregáció vezetője, a mostani XVI. Benedek pápa - szilenciumot parancsolt rá, amelyet a pap kilenc éven át be is tartott. De aztán jött az AIDS-válság, és McNeill - mint mondja - nem tudta összeegyeztetni többé a lelkiismeretével, hogy továbbra is hallgasson. Vatikáni parancsra végül a jezsuiták 1987-ben kizárták soraikból.

"Nagyon fájt, hiszen 40 éven át voltam jezsuita, de a lelkiismeretem arra kötelezett, hogy védelmezzem a melegek jogát a nemi életre" - emlékezett vissza az agg pap a dokumentumfilm bemutatása alkalmából.

John McNeill és szerelme - élete párja -, Charlie ChiarelliMcNeill atyát egy ír származású New York-i katolikus meleg filmes, Brendan Fay kezdte meginterjúvolni 2002-ben, amikor a "9/11 szentje" című dokumentumfilmet készítette elő Michael Judge katolikus papról, a New York-i tűzoltóság homoszexuális tábori lelkészéről, aki a leomló ikertornyok romjai között lelte halálát.

Fay szemében McNeill az amerikai homoszexuális felszabadítási mozgalom kezdeteinek olyan hősei közé tartozik, mint Harvey Milk, csak róla kevesen tudják, hogy milyen nagy mértékben segítette elő a társadalom és az egyház változását az 1970-es évek elején. "Ő egy rejtett figura. Egy ismeretlen pionír" - mondta róla Brendan Fay. A Dignity USA katolikus melegszervezet honlapján az olvasható a 86 éves atyáról, hogy "Pap, próféta, a meleg katolikus felszabadítás pátriárkája".

McNeill és élete párja, Chiarelli 1997-ben költözött a floridai Broward megyébe. 2008-ban Kanadában házasságot kötöttek. Fort Lauderdale-ben mindketten a melegbarát Metropolitan Community Church (MCC) gyülekezetébe járnak, amely felerészt volt katolikusokból áll. Az idős pap szerint valamennyien melegek, akik rejtőzködés nélkül, vallásos hitükhöz ragaszkodva akarnak élni.

Hatter.hu

Témák