Egyetemi rektornak kellett lemondania Uruguayban homofób nézetei miatt | Háttér Társaság

Egyetemi rektornak kellett lemondania Uruguayban homofób nézetei miatt

Egy nappal a beiktatása előtt lemondott tisztségéről egy uruguayi katolikus magánegyetem, a Montevideói Egyetem leendő rektora, Mercedes Rovira, akinek egy hetilapban megjelent homofób kijelentéseit hevesen bírálták nemcsak melegszervezetek, hanem az oktatásügyi hatóságok is. Az egyetem bocsánatot kért mindazoktól, akiket sérthettek leendő vezetőjének szavai, és hangoztatta, hogy a kijelölt rektor nézetei ellentétesek az intézmény szellemiségével, gyakorlatával.

Mercedes Rovira, aki hétfőn foglalta volna el tisztségét a rangos intézmény élén, a Búsqueda című hetilapnak adott, csütörtökön napvilágot látott interjújában arról beszélt, hogy abnormálisnak tartja a homoszexualitást, és hogy az egyetemi oktatók kiválasztásánál figyelembe kell venni a pályázók szexuális irányultságát is, mivel az oktató példaképként kell hogy szolgáljon. "Az emberi természet olyan, hogy vannak férfiak és nők, és a nemek közti különbség a természetes, a biológiai, a meghatározó. Anomáliák persze vannak, mint ahogy vannak négylevelű lóherék is" - taglalta egyebek közt a negyedszázados múltra visszatekintő intézmény kijelölt vezetője.

A leendő rektor kijelentéseit nagy felháborodással fogadták nemcsak melegjogi szervezetek, hanem a dél-amerikai ország oktatásügyi hatóságai is.

A botrány nyomán a Montevideói Egyetem, amelynek 2700 hallgatója, több mint 3000 diplomása, 600 oktatója és 300 egyéb munkatársa van, közleményben jelentette be, hogy Mercedes Rovira elállt szándékától, nem foglalja el a rektori tisztséget, és lemondását az egyetem elfogadta. Az intézmény, amelynek "vezérlő iránytűje" deklaráltan az Opus Dei titokzatos ultrakonzervatív katolikus szervezet, közleményében bocsánatot kért mindazoktól, akiket a kijelölt rektor szavai megsérthettek, és általában a közvéleménytől.

A közleményben az egyetem elhatárolódott Rovira homofób megnyilatkozásaitól, hangoztatva, hogy az intézmény működése "a személyi szabadságjogok tiszteletén és az igazság keresésén alapul", az interjúban megfogalmazott kijelentések "nem felelnek meg az egyetem szellemiségének és gyakorlatában", az intézmény az oktatók felvételekor "nem foglalkozik azok szexuális irányultságával".

A latin-amerikai országok közül elsőként Uruguay ismerte el az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Hatter.hu

Témák