Egyházi bíróság: "bűnös" a melegeket összeházasító lelkésznő | Háttér Társaság

Egyházi bíróság: "bűnös" a melegeket összeházasító lelkésznő

Az egyházi előírások szándékos megsértésével felszentelési fogadalmának megszegésében talált bűnösnek az amerikai presbiteriánus egyház egy nyugalmazott lelkésznőt, aki 16 homoszexuális párt házasított össze Kaliforniában 2008-ban, amikor ott átmenetileg legális volt a melegek esküvője.

A leszbikus Jane Spahrt 4:2 arányban találta vétkesnek a múlt héten az egyház regionális bizottsága engedetlenségben, amiért dorgálásban részesítette. A kétoldalas ítélet óriási többsége mindazonáltal másról sem szól, mint hogy méltatja az egyházon belül az 1990-es évek elején a homoszexuálisok számára külön csoportot létrehozó 68 éves papnő érdemeit.

Az egyház legfelsőbb bírósága korábban úgy foglalt állást, hogy a presbiteriánus lelkészek csak azzal a feltétellel részesíthetik áldásban az azonos nemű párokat, ha közben nem mondják azt, még burkoltan sem, hogy a szertartás egyenértékű a házasságkötéssel.

Spahr csalódással fogadta a feddést, és közölte, hogy magasabb szintű bíróságnál fellebbez.

Ez volt a második eset, hogy bíróság elé állították a meleg lelkésznőt homoszexuális párok esketése vádjával. 2006-ban azonban egy más összetételű testület még úgy foglalt állást, hogy Jane Spahr felszentelt papként jogszerűen járt el, amikor 2004-ban és 2006-ban összeesketett egy-egy leszbikus párt.

Hatter.hu

Témák