Elhunyt a melegségét elsőként vállaló anglikán püspök | Háttér Társaság

Elhunyt a melegségét elsőként vállaló anglikán püspök

Nyolcvankilencévesen elhunyt Derek Rawcliff, az első anglikán püspök, aki nyíltan vállalta a saját neméhez való vonzódását, miután Óceániában, ahol 30 évet töltött, beleszeretett egy fiatal melanéziai férfiba, és úgy látta, hogy a homoszexualitás "Isten adománya".

Rawcliff, az egykori Új-Hebridák (ma: Vanuatu) első anglikán püspöke a televízióban fedte fel homoszexualitását 1995-ben, amikor már Ripon és Leeds tiszteletbeli segédpüspöke volt. Miután kiderült, hogy öt éven át titokban meleg párokat "esketett" 1996-ban lefokozták, és ekkortól már csak egyszerű papként folytathatta lelkipásztori tevékenységét.

A Yorkshire Postnak 1995-ben adott interjújában elmondta: akkor szembesült szexuális identitásának kérdésével, amikor Melanéziában 50 évesen szerelmes lett egy fiatal bennszülött férfiba. "Akkor elkezdtem mindenkit másként szeretni és rájöttem, hogy bűneink és gyarlóságaink ellenére Isten szeret bennünket".

A Gay Times című angol melegmagazinnak küldött levelében 1995-ben sürgette a beleegyezési korhatár leszállítását 14 évre, felfedve, hogy neki is 14 évesen volt először szexuális kapcsolata egy 10 évvel idősebb férfival, és "már tudta, hogy mit tesz, és minden a beleegyezésével történt".

Melanéziában olyannyira azonosult az őslakosság kultúrájával, hogy elismert fűszoknyatáncosként vált híressé, az azonosulás révén azonban rendkívül hatékony hittérítő munkát tudott végezni, ezért is nevezték ki 1975-ben az Új-Hebridákon újonnan létrejött anglikán egyházmegye fejévé.

Rawcliff 1980 és 1991 között volt püspök a skóciai anglikán egyház glasgowi és gallowayi egyházmegyéjének püspöke. Ebbéli minőségében még nem volt széles körben ismert homoszexualitása, sőt azt tagadta is, bár visszatetszést keltett, hogy meleg papokat hozott magával.

Csak Leedsbe való nyugdíjazásakor derült ki homoszexualitása és a Meleg és Leszbikus Keresztény Mozgalomhoz való szoros kötődése. Püspöki funkciók alóli felmentése után kibontakoztathatta nem csekély irodalmi tehetségét, 2000 és 2005 között három könyvet és négy verseskötetet publikált.

Leedsben haláláig a St. Aidan templomban szolgált, ahol gyászmisét is tartottak érte február 1-i halála után. A menedékkérők és a szegények gyámolítójaként volt ismert.

Hatter.hu

Témák