Elhunyt a melegségét nyíltan vállaló amerikai fekete teológus | Háttér Társaság

Elhunyt a melegségét nyíltan vállaló amerikai fekete teológus

Elhunyt Peter Gomes tiszteletes, az Egyesült Államok egyik legjelesebb teológusa, aki már egy nemzedékkel ezelőtt, 1991-ben nyíltan vállalta homoszexualitását egy egyetemi "melegverés" után.

Minapi amerikai sajtójelentések szerint az afroamerikai teológus, a Harvard első fekete lelkésze még decemberben hunyt el egy bostoni kórházban, 68 évesen, szélütés következtében. A Time magazin 1997-ben Amerika hét legkiválóbb prédikátora közé sorolta, számos kitüntetést kapott, több sikerkönyvet írt. Az intolerancia elleni küzdelem egyik legjelentősebb személyiségének számított.

Előbújása után Gomes a melegjogok szószólója, ezen belül a melegházasság támogatója lett és kiadta nagy feltűnést keltő, The Good Book: Reading the Bible With Mind and Heart című könyvét, amelyben arról ír, hogyan használják fel a Szentírást ember és ember közti különbségtételre, ezen belül a melegek elnyomására. Peter Gomes konzervatív republikánusként kezdte pályafutását és részt vett Ronald Reagan és George H.W. Bush elnökök beiktatásán. 2006-ra azonban már átállt a másik oldalra és a demokrata Deval Patrick, az első afroamerikai kormányzó megválasztását támogatta Massachusetts állam élére.

A karizmatikus és tekintélyes fekete prédikátora 1991-ben vállalta fel a homoszexualitását, amikor egy egyetemi újságban megjelent homofób cikk után zaklatni kezdték a Harvardon a meleg hallgatókat, és a lelkész önmaga leleplezésével csillapította le a kedélyeket, hallgattatta el az uszítókat.

Ez az eset fordulópontot jelentett az életében, ettől kezdve a melegek vallási alapú megkülönböztetése, a homofóbia gyökerei elleni harcot ugyanolyan fontos feladatának tekintette, mint a lelkipásztori szolgálatot. Nagyszabású hadjáratot indított a Biblia szó szerinti és fundamentalista értelmezése, az intolerancia ellen.

"A vallási fundamentalizmus veszélyes, mert nem képes elfogadni a sokszínűséget és ezért önmagából fakadóan intoleráns. Ez az intolerancia, amelyet az erényesség jegyében gyakorolnak, kíméletlen, és a politikai hatalmat használja fel annak elpusztítására, amit nem tud megtéríteni" - írta egy vezércikkben a The New York Timesban.

A Bibliát, amely "önmagában az elképzelhető legveszedelmesebb dolog", bárminek az igazolására fel lehet használni, a rabszolgaság intézményének védelmére éppúgy, mint a rabszolgafelszabadítás igazolására, minden belemagyarázás kérdése - vallotta, óva intve a szó szerinti, az aktuális előítéleteknek megfelelő, szűkkeblű értelmezéstől.

Hatter.hu

Témák