Elhunyt Peter Orlovsky, Allen Ginsberg költő kedvese | Háttér Társaság

Elhunyt Peter Orlovsky, Allen Ginsberg költő kedvese

Egy vermonti klinikán tüdőrákban 76 évesen elhunyt Peter Orlovsky, akit leginkább úgy ismer a világ, mint Allen Ginsberg homoszexuális költő kedvesét. Ők ketten alkották a beatnemzedék szimbolumává vált meleg párt, szerelmüket számtalan fotográfia örökíti meg.

Majdnem harminc éven át éltek együtt jóban-rosszban az 1950-es évek kezdetétől az 1970-es évek végéig, de szoros kapcsolatban maradtak egymással egészen 1997-ig, Ginsberg 71 évesen, ugyancsak rákban bekövetkezett haláláig.

A szerelmüket megörökítő fotók sokasága közül kimagaslik Richard Avedon fekete-fehér fényképe, a beatmozgalom egyik leghíresebb fotója, amelyen félmeztelenül, egymás átölelve látható a két férfi. Barátjuk, Fernanda Pivana, a nagy amerikanista szerint kapcsolatuk "szerelemtől és költészettől izzott".

A két férfi 1954-ben San Franciscóban ismerte meg egymást. Robert La Vigne műtermében Ginsberg meglátta Orlovsky egy képét, amely azonnal mély benyomást tett rá. A félénk természetű Peter, aki gyakran szenvedett depressziós rohamoktól és az amfetamin következményeitől, előbb Ginsberg titkára, majd élettársa lett.

Együtt bejárták a világot, az 1950-es évek végén Párizsba költöztek, ahol más beatművészekkel, köztük William Burroughs-zal egy lepusztult lakáson osztoztak egy bár fölött a Git-le Cour utca 9 szám alatt, amely később a "Beat Hotel"-ként híresült el.

Ugyancsak együtt többször eljutottak a kor hírneves zarándokhelyeire, Marokkóba, valamint Indiába, ahol Orlovsky felvette a buddhista vallást, azt a hitet, amelyet a beatnemzedék két másik bálványa, Jack Kérouac és Gregory Corso is vallott.

Orlovsky, aki maga is költő volt, több művet is írt, köztük a "Clean Asshole Poems and Smiling Vegetable Songs"-ot, vagy a "Dear Allen, Ship Will Land Jan. 23,58"-t. Költeményeiből 1977-ben adott ki válogatást a City Ligths Books, Lawrence Ferlinghetti beatköltő kiadója.

Hatter.hu

Témák