Ellentüntetők acsarkodása dacára békésen zajlott le a szófiai és a bukaresti melegfelvonulás | Háttér Társaság

Ellentüntetők acsarkodása dacára békésen zajlott le a szófiai és a bukaresti melegfelvonulás

Ellentüntetők népes csoportjainak acsarkodása dacára incidensek nélkül zajlott le szombaton az 5. szófiai és a 9. bukaresti melegfelvonulás; a bolgár fővárosban 1500-2000 fősre becsült, többségében fiatalokból álló tömeg vonult fel a belvárosban vidám hangulatban, zeneszóra, táncolva, tarka zászlókkal; a román fővárosban tizedakkora tömeget védelmezett a hasonló létszámú rendőrség a szélsőjobboldali ellentüntetőktől.

Néhány órával a tervezett szófiai melegfelvonulás előtt szélsőséges pártok több száz tagja tüntetett szombaton a bolgár fővárosban. Az ellenzéki Ataka (Támadás) párt, valamint a parlamenti képviselettel nem rendelkező VMRO mintegy 300 híve végigvonult Szófia belvárosán, és "Bulgária, ébredj!" jelmondatot harsogott, követelve a melegfelvonulás betiltását. A rendőrség azonban több száz fővel védte a menetet. Az évente rendezett szófiai melegfelvonulás ellen a bolgár ortodox egyház is minden évben hergeli a közvéleményt, "erkölcstelennek", a "keresztény hagyományokat aláaknázó" eseménynek titulálva a rendezvényt. Idén egy szliveni ortodox pap egyenesen a melegek és leszbikusok megkövezésére szólított fel.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet viszont felhívással fordult a konzervatív bolgár kormányhoz, hogy szavatolja a felvonulás zavartalanságát. Tizenegy ország nagykövetsége szolidaritási nyilatkozatban hívta fel a bolgár hatóságok figyelmét arra, hogy a melegfelvonulás "lehetőség az emberi jogok és a tolerancia előmozdítására, a sokszínűség ünneplésére és a homofóbia elítélésére". A szélsőjobboldaliak elítélték a "bolgár belügyekbe való beavatkozást" és "nemzetbiztonsági fenyegetésnek" nevezték a homoszexuálisok utcai felvonulását.

A menetben ott volt James Warlick amerikai nagykövet is, a felvonulást koncert zárta a Szovjet Hadsereg emlékművénél.

Bukarestben 200 rendőr védelmezte a "Másságmenet" mintegy 150 résztvevőjét az ellentüntetőktől. A román fővárosban a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőséges szervezet tartott ellenfelvonulást "A normalitás menete" néven mintegy 100 fővel.

Hatter.hu

Témák