Első ízben mérték fel a melegek helyzetét összeurópai szinten | Háttér Társaság

Első ízben mérték fel a melegek helyzetét összeurópai szinten

Európában már régóta nem tekintik betegségnek vagy bűncselekménynek a homoszexualitást, de még mindig millióktól tagadják meg a lehetőséget, hogy teljes mértékben éljenek egyetemes emberi jogaikkal - állapította meg Thomas Hammarberg, az Európa Tanács páneurópai emberi jogi szervezet emberi jogi biztosa. A homoszexuálisok helyzetéről első ízben készült összeurópai felmérés, amelyet csütörtökön tettek közzé Strasbourgban, az ET székhelyén.

Az elmúlt évtizedekben jelentős, bár egyenlőtlen haladás történt a lmbt jogokat illetően, de egyes tagországokban megtagadják a melegszervezetek bejegyzését, a békés gyűlekezéshez való jogot. Az Európa Tanács 47 tagja közül csak 18 tagországban tiltja törvény a homofóbiát, így a gyűlöletre uszítást, az erőszakot, a hátrányos megkülönböztetést - olvasható a dokumentumban, amely Hammarberg irodája kétévi munkájának eredménye.

A jelentés, amely az első a maga nemében, rámutat, hogy gyakoriak a véleményformálók, vallási és állami vezetők, politikusok általi "gyújtó és agresszív" beszédek, és különösen aggasztó, hogy az ilyen gyűlöletbeszédet csak ritkán ítélik el hivatalosan, és csak nagyon kevés állam törvénykezésében kezelik gyűlöletbűncselekményként a homofób vagy transzfób erőszakot.

Az ET mind a 47 tagjára kiterjedő felmérésből kitűnik, hogy szakadék tátong Európa két fele között a melegek elfogadottságát illetően: míg például a svédeknek, hollandoknak vagy dánoknak csupán 10 százaléka nem ért egyet azzal, hogy hagyni kell a melegeket úgy élni, ahogy akarnak, addig a románok, az ukrán, az oroszok vagy a törökök körében a 70 százaléka is eléri az ezzel egyet nem értők aránya.

Őszre felmérés készül a melegek helyzetéről az ENSZ-ben is.

Hatter.hu

Témák