Eltiltották a vallásoktatástól a meleg teológust | Háttér Társaság

Eltiltották a vallásoktatástól a meleg teológust

Eltiltotta a katolikus vallás tanításától a kölni érsekség David Berger ismert homoszexuális teológust, mivel az bírálta az egyházat és bevallottan meleg életformát folytat.

A szigorú és nagy feltűnést keltő büntetést az egyik legkonzervatívabb német püspökként ismert Joachim Meisner 77 éves kölni érsek hozta, aki ismert arról is, hogy keményen fellép az egyház kritizálóival szemben.

Az érsekség indoklása szerint David Berger "lerombolta az érsek beléje vetett bizalmát, nyilvános megszólalásaiban az egyházi normákkal ellentétes nézetekről és életmódról tett tanúságort, ezért nem taníthatja hitelesen a katolikus hittant".

A 43 éves teológus tavaly áprilisban egy lapinterjúban nyilvánosan megvallotta homoszexualitását és kritizálta az egyház bornírt hozzáállását, mire válaszul eltávolították a római Aquinói Szent Tamás Pápai Akadémiáról. Tavaly novemberben "A szent látszat" címmel könyvben jelentette meg homoszexuálisként szerzett élettapasztalatait és ebben ugyancsak bírálta az egyházi doktrína egyes elemeit. Egy újabb lapinterjúban azt mondta, hogy a katolikus klérus nagy része homoszexuális.

Berger tagadja, hogy könyvében eltért volna a katolikus tanítástól, sőt egyenesen az "egyház iránti szeretetből" írta azt, és csak bizonyos visszásságokat bírált, ami pedig a laikusok dolga. Azt mondta, az érsekségben sok papot, papnövendéket, szerzetest, hittanoktatót és egyéb egyházi alkalmazottat ismer, akik hálásak neki, amiért nyíltan kimondta, amit ők nem mernek.

A hittanoktatástól eltiltott teológus szerint a büntetőintézkedés szélsőségesen konzervatív egyházi körökre vezethető vissza, akik aláírásgyűjtéseket szerveztek ellene, egyebek közt a halálbüntetést (!) követelve a homoszexuálisokra. Berger szerint az uszításban élen járt a kreuz.net és a kath.net honlap.

David Berger a katolikus egyházban kezdte pályafutását, és eleinte még konzervatív körökben is tekintélyt élvezett. 2003-ban felvették az Auinói Szent Tamásról elnevezett pápai akadémiára, és rábízták a főleg a tradicionalisták által olvasott Theologisches folyóirat szerkesztését. 2010-re azonban megelégelte a melegek diabolizálását és előbújt rejtekéből.

Az érseki büntetés nyomán a nyíltan meleg teológus a jövőben már csak második szakát, a németet taníthatja a kölni gimnáziumban, ahol dolgozik. Berger szerint eltiltása nagy csapás az egyházon belüli békére.

Volker Beck, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője az intolerancia apostolának nevezte a kölni érseket, és azt kívánta, bárcsak ugyanilyen következetességgel járna el az egyház a papok szexuális visszaélései ügyében is. Bírálta a szankciót a Mi vagyunk az egyház nevű reformmozgalom is.

Hatter.hu

Témák