Engedélyezte meleg párok megáldását egy kis protestáns olasz felekezet | Háttér Társaság

Engedélyezte meleg párok megáldását egy kis protestáns olasz felekezet

Engedélyezte meleg párok megáldását az olaszországi metodista és valdens vallási közösségeknek a Torinó melletti Torre Pelliccében augusztus 27-én végetért ötnapos szinódusa; az egyház emellett felszólította az olasz államot, hogy rendezze az azonos nemű párok jogi helyzetét.

Az ősi, ám annál modernebb kis protestáns felekezet kompromisszumos megoldást fogadott el: nem általános hatállyal engedélyezte a "melegházasság szentesítését", hanem csak azokban a gyülekezetekben, amelyekben "kiérlelt, a különböző álláspontokra tekintettel lévő konszenzus van" a kérdésben.

A kompromisszumus határozatot a testület hatalmas többséggel, 105:9 arányban, 29 tartózkodás mellett szavazta meg. A szinódus haladó álláspontot foglalt el más vitatott kérdésekben is, így például az őssejtkutatások, a feszületek iskolai jelenléte vagy a biológiai végrendelkezés ügyében is.

Bármily kicsiny is ez a 12. században alapított pápaellenes felekezet - Olaszországban mindössze 40 ezer követője van -, a Vatikán nem állhatta meg, hogy ne kritizálja a szinódus haladó határozatait.

A pápa Piergiorgio Debernardi pinerolói püspököt bízta meg azzal, hogy az egyházmegye honlapján közelményben fejezze ki "mélységes fájdalmát" a szindódus döntéseit illetően, egyebek közt a meleg élettársak kérdésében, a közleményt aztán a Szentszék hivatalos szócsöve, az Osservatore Romano is idézte.

Ezzel szemben az Arcigay nagy olasz melegszervezet elnöke, Giuseppe Patané követendő példaként állította a többi vallásfelekezet elé a valdenseket, akik "az egyik legbefogadóbb keresztény felekezetet alkotják".

A valdens egyház évek óta a lmbt közösség barátja, amely a témáról a saját berkeiben folytatott párbeszéd eredményeként már eljutott oda, hogy "a homoszexuális szerelem teljesen azonos a heteroszexuálissal" - hívta fel a figyelmet Patané, aki emlékeztetett arra is, hogy a valdensek bátorítják az előbújást saját közösségükben is, imavirrasztásokat tartanak a homofóbia áldozataiért és vitafórumokat, konferenciákat rendeznek a meleg közösség számára is.

Mindezek miatt az Arcigay már évek óta arra biztatja tagjait, hogy jövedelemadójuk 8 ezrelékét a valdens egyháznak ajánlják fel.

Hatter.hu

Témák