ENSZ-tagországok nyilatkozata a melegek védelmében | Háttér Társaság

ENSZ-tagországok nyilatkozata a melegek védelmében

Az ENSZ 85 tagországa nyilatkozatban szólította fel kedden Genfben a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget az emberi jogok nemi irányultságon alapuló megsértésének; a Vatikán eközben a homofóbok "emberi jogait" félti.

Az erőteljes amerikai támogatást élvező nyilatkozat, amelyet a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának keddi genfi ülésén tettek közzé, a homoszexualitás világméretű dekriminalizálására szólít fel, és arra kéri az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát, hogy "továbbra is foglalkozzon a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló emberijogsértésekkel".

A dokumentumnak nincs semmiféle joghatálya, csak erkölcsi jelentőségt, amelyet a korábbi hasonló nyilatkozatokhoz képest növel, hogy ezúttal a világ valamennyi térségéből sikerült csatlakozókat megnyerni, így aláírta a dokumentumot 6 ország (Dél-Afrikai Köztársaság, Bissau-Guinea, Közép-Afrikai Köztársaság, Ruanda, Sierra Leone, Seychelles-szigetek) Afrikából is, ahol a legkritikusabb a homoszexuálisok helyzete.

Egy hasonló 2006-os nyilatkozatot, amelyet Norvégia terjesztett az Emberi Jogi Tanács elé, még csak 54 ország támogatott, az Argentína által 2008-ben pedig beterjesztett hasonló dokumentumot 66 tagállam írta alá. A mostani nyilatkozathoz a csatlakozást az európai országok közül a Vatikán, Oroszország, Fehéroroszország, Moldova, Törökország és Azerbajdzsán tagadta meg.

Az új aláírók megnyerése leginkább annak köszönhető, hogy gyökeresen szakítva a konzervatív Bush-kormány kétértelmű és halogató gyakorlatával Barack Obama elnök immár egyértelműen és erőteljesen fellép a melegek jogaiért a világban. Suzanne Nossel illetékes amerikai helyettes államtitkár szerint a nyilatkozat "azt az erőteljes üzenetet küldi az egész világnak, hogy nem tűrhetők el az efféle (emberi jogi) visszaélések".

Nossel azt mondta, az Egyesült Államok "büszkén" vállal vezető szerepet azon eszme terjesztésében, hogy a melegjogok is részei az emberi jogoknak.

Az Egyesült Államok a Bush-kormányzat alatt még 2008-ban is elutasította - Oroszországgal, Kínával, a Vatikánnal és iszlám országokkal egy gyékényen árulva - az ENSZ Közgyűlésben beterjesztett francia határozati javaslatot, amely a homoszexualitás globális dekriminalizálására szólított fel. Barack Obama a hét végén Brazíliában az ottani elnökkel közös nyilatkozatban már arra szólított fel, hogy nevezzenek ki egy "különleges vizsgálóbiztost", aki a melegek jogainak érvényesülésére ügyelne a nyugati féltekén.

Az Emberi Jogi Tanács szóban forgó ülésén, amelyen a nyilatkozatot közzétették, a Vatikán küldötte arra panaszkodott, hogy "zavaró új irányzattal találják szemben magukat azok, akik erkölcsi vagy vallási okokból nem helyeslik az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot", az e nézetek hirdetőit "megbélyegzik, gyalázzák, sőt üldözik". - Ezek a támadások az alapvető emberi jogok megsértését jelentik és semmilyen körülmények között sem igazolhatók - jelentette ki Silvano Tomasi érsek.

A diplomata szerint a katolikus egyház a házas heteroszexuális párok számára fenntartott adománynak tartja az emberi szexualitást. A Vatikán "hisz minden ember veleszületett méltóságában és elítél minden erőszakot, amely a szexuális irányultságon vagy cselekményen alapul, de az államnak szabályoznia kell az emberi magatartást, beleértve a szexualitás bizonyos formáit is" - mondta.

 

Hatter.hu

Témák