Európában hatodikként a vallásos Portugália legalizálta a melegházasságot | Háttér Társaság

Európában hatodikként a vallásos Portugália legalizálta a melegházasságot

A katolikus Portugália parlamentje pénteken első olvasásban különösebb vita nélkül megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő, a szocialista kormány által benyújtott törvényjavaslatot, de elvetette szélsőbaloldali és zöld képviselők javaslatát, amely engedélyezte volna az örökbefogadást is a meleg párok számára. Leszavazták a jobboldali ellenzéknek a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó indítványát és egy civil szervezet 90 ezer aláírással támogatott népszavazási kezdeményezését is.

A lagymatag vitában José Sócrates miniszterelnök a "szabadság, igazság, egyenlőség és humanizmus törvényének" nevezve a bevezetendő jogszabályt, amelynek célja a homoszexuálisokkal szembeni évtizedes igazságtalanságok jóvátétele. "Én ahhoz a generációhoz tartozom - és itt mi mindannyian -, amely nem lehet büszke arra, ahogy a homoszexuálisokkal bánt. 1982-ig Portugália abban az abszurd és visszataszító helyzetben volt, hogy törvény által üldözött bűncselekménynek tekintette a homoszexualitást" - mondta.

Felszólalásában a kormányfő emlékeztetett arra, hogy az azonos neműek házassága szerepel tavaly októberben újraválasztott pártja programjában, és része az ország modernizálását célzó törekvésének. "A mandátum, amelyet a portugáloktól kaptunk, az azonos neműek polgári házasságára szól, nem többre és nem kevesebbre" - indokolta a népszavazási kezdeményezés elutasítását.

Hangsúlyozta, hogy már több ország elfogadta az azonos neműek házasságát, és nincs kétsége afelől, hogy a jövőben újabb országok fognak csatlakozni ehhez. "Az azonos neműek házassága hamarosan ugyanolyan természetes dolog lesz, mint a nemek egyenlősége, az abortuszhoz való jog (a Szocialista Párt törölte el az abortusztilalmat 2008-ban Portugáliában) vagy az élettársi kapcsolat" - hangoztatta.

A kormány törvényjavaslata megkapta az összes balközép párt (szocialisták, kommunisták, zöldek, Baloldali Blokk) támogatását, sőt tartózkodott - vagyis nem utasította el az indítványt - a jobboldali Szociáldemokrata Párt hét képviselője is.

A parlament által elfogadott jogszabályt most megvizsgálja az illetékes parlamenti bizottság, mielőtt végleges szavazásra kerül, majd Anibal Cavaco Silva konzervatív államfő elé terjesztik, aki aláírhatja vagy megvétózhatja, de vétóját a parlament elutasíthatja. A templomjáró államfő, a jobboldali Szociáldemokrata Párt történelmi vezéralakja eddig szigorú semlegességet tanúsított az ügyben, bár azt már több alkalommal jelezte, hogy jobban foglalkoztatják olyan problémák, mint a munkanélküliség vagy az államadósság, és nem tesz semmi olyat, ami megoszthatná a társadalmat".

Ha a törvény végül átmegy, a bigottan vallásosnak, sok téren elmaradottnak tartott katolikus Portugália lesz a hatodik európai állam, amely lehetővé teszi az azonos neműek házasságát.

Hatter.hu

Témák