Feketelistán Gombrowicz a lengyel iskolákban melegsége miatt? | Háttér Társaság

Feketelistán Gombrowicz a lengyel iskolákban melegsége miatt?

El akarja tüntetni a lengyel iskolások számára kötelezővé tett olvasmányok közül a XX. század egyik legnagyobb lengyel írójának, Witold Gombrowicznak a műveit a lengyel oktatási miniszter, mert szerinte az író művei a homoszexualitásnak csapnak propagandát. Bár a kormány leszavazta, Roman Giertych most az alkotmánybíróság elé akarja vinni az ügyet.

A közoktatási miniszter nemrég felülvizsálta a kötelező olvasmányok listáját és purifikátori hevületében levetette arról több nagy lengyel író, köztük a homoszexuális Gombrowicz (1904-1969) műveit. A botrány akkora vitát kavart, hogy a kormány kénytelen volt külön e kérdésnek szentelt ülést tartani, melyen - a Lengyel Családok Ligájához tartozó miniszter távollétében – elodázták a kötelező olvasmányok Giertych-féle listájának közzétételét és visszahelyezték jogaiba Gombrowicz „Ferdydurke” című remekművét.

A „lengyel tálib” azonban nem nyughat, azzal fenyegetőzik, hogy az alkotmánybíróság előtt támadja meg a kabinet döntését. „Egy formálisan ennyire tarthatatlan döntést a kabinet még soha eddig nem hozott” – jelentette ki.

Giertych azért akarja feketelistára helyezni az 1939-ben Argentinába menekült írót, mert művei úgymond a pederasztiát propagálják, de valójában Gombrowicznak csak az a bűne, hogy homoszexuális volt. Az oktatási miniszter ugyancsak fanatikus helyettese, Miroslaw Orzechowski a tévében „undorodva” felolvasott ugyan egy részletet az író Transz-Atlantik című művéből, ám az elborzasztónak szánt idézet csak arról szól, hogy van egy férfi, aki nők helyett más férfiakat hajkurász.

Gombrowicz – időleges – megmentése Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszternek köszönhető, akinek sikerült rábeszélnie Jaroslaw Kaczynski miniszterelnököt, hogy ne engedjék publikálni a jövő tanévtől érvényes új olvasmánylistát, amíg vissza nem kerül rá Gombrowicz. Vezető lengyel irodalmárokkal és pedagógusokkal való konzultáció után a kormányfő beleegyezett, hogy felfüggesszék a miniszteri rendelet végrehajtását.

Ujazdowski szerint az irodalom minőségét nem lehet a szerzővel szembeni erkölcsi elvárosok alapján megítélni. A lengyel kultúrában ugyanúgy helye van a kritikus, sőt szentségtörő alkotásoknak, mint a hagyományos áramlatnak – mondta a Gazeta Wyborczának adott interjúban.

- Nem tehetek róla, hogy a homoszexuális motívumok az ókortól kezdve jelen vannak a kultúrában – mondta a kulturális miniszter, aki szerint egy irodalmi alkotást nem szabad összekeverni a propagandával.

Az interjúban Ujazdowski elutasította, hogy (egy meleg író megvédése miatt) liberálisnak nevezzék, szerinte ő csak azokat a klasszikus konzervatív eszméket képviseli, amelyek nem félnek a vitától és tiszteletben tartják a nézetek sokféleségét. Ő egy olyan jobboldal képviselője, amely szabad vitában akar győzni, nem pedig az ellenvélemények elfojtásával – mondta.

Hatter.hu

Témák