Feljelentették a rágalmazó érseket | Háttér Társaság

Feljelentették a rágalmazó érseket

Feljelentette rágalmazásért a mexikóvárosi főpolgármester a mexikói katolikus egyház rangban második vezetőjét, aki azt állította, hogy a főváros és meg nem nevezett nemzetközi szervezetek megvesztegették a legfelsőbb bíróság tagjait annak érdekében, hogy az ismerje el alkotmányosnak a melegházasságról Mexikóvárosban hozott törvényt.

Marcelo Ebrard, a 20 millió lakosú főváros baloldai főpolgármestere felszólította Juan Sandoval Íñiguez bíborost, Guadalajara érsekét, hogy vagy álljon elő bizonyítékkal, vagy vonja vissza állítását, ismerje be, hogy hazudott, és kérjen nyilvánosan bocsánatot. A polgármester feljelentette a mexikóvárosi érsekség szóvivőjét, Hugo Valdemart is, aki azt hangoztatta, hogy a fővárosban hozott törvények "több kárt okoznak, mint a drogcsempészet".

A legfelsőbb bíróságot megvesztegethetőséggel vádoló bíboros mellett nyilatkozatban állt ki a mexikói püspöki kar, a guadalajarai érsekség szóvivője pedig azt mondta, hogy a bíboros nem vonja vissza szavait, mert bizonyítéka van, amelyet szükség esetén kész bemutatni bíróság előtt. Marcelo Ebrard arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az érseket az állítólagos bizonyíték bemutatására, "amelyről tudjuk, hogy nem létezik".

A főpolgármester kijelentette, hogy nemcsak önmaga és az általa betöltött tisztség becsületének védelmében jelentette fel az érseket, hanem a világi államnak, annak a 150 éves mexikói történelmi alapelvnek a védelmében is, amely kimondja állam és egyház különállását az országban.

A mexikói katolikus egyházat mérhetetlenül felbőszítette, hogy a legfelsőbb bíróság sorra jóváhagyta a baloldali mexikóvárosi vezetés által hozott jogszabályokatt a meleg párok egyenjogúsítására: augusztus 5-én magát a melegházasságot minősítette alkotmányosnak, augusztus 12-én kimondta, hogy a Mexikóvárosban azonos neműek között létrejött frigyeket el kell ismerni a többi szövetségi államban is, augusztus 16-án pedig alkotmányosnak ismerte el a meleg párok örökbefogadáshoz való jogát is.

A türelmét elvesztő guadalajarai érsek nemcsak korrupcióval vádolta meg a legfelsőbb bíróság tagjait, hanem még sértő nyelvezetet is használt, és buzizott.

Hatter.hu

Témák