Felszentelték az első bevallottan meleg presbiteriánus papot | Háttér Társaság

Felszentelték az első bevallottan meleg presbiteriánus papot

Scott Anderson áldást oszt a felszentelése utánHatalmas ünneplés közepette felszentelték az első, homoszexualitását nyíltan vállaló presbiteriánus lelkészt az Egyesült Államokban, a Wisconsin állambeli Madisonban. A legnagyobb amerikai presbiteriánus felekezet, a Presbyterian Church USA tavaly májusban törölte el a melegek pappá szentelésének tilalmát.

Az 56 éves Scott Andersont valójában újraszentelték, mivel egyszer már szolgált presbiteriánus lelkészként Kaliforniában, de 20 évvel ezelőtt kilépett az egyházból, miután egy házaspár megzsarolta homoszexualitásával.

Amikor Andersont bemutatták szombaton a Frigyláda presbiteriánus templomban összegyűlt híveknek, a tömeg felállva, hosszan tartó vastapssal, sőt üdvrivalgással köszöntötte az újrabefogadott lelkészt, ami meglehetősen szokatlan a presbiteriánus egyházban.

Anderson 1983-tól homoszexualitását titkolva szolgált lelkészként a kaliforniai Sacramentóban. 1990-ben azonban egy házaspár arra kérte, hogy lelkészi befolyását latba vetve segítsen pénzt gyűjteni egy általuk fontosnak tartott ügyhöz. Anderson ezt megtagadta, mire a házaspár szaglászni kezdett utána, és kiszimatolták, hogy a pap a saját neméhez vonzódik. Megzsarolták, hogy vagy támogatja az ügyüket, vagy nyilvánosságra hozzák homoszexualitását.

Scott Anderson nem engedett a zsarolásnak és a házaspárt megelőzve maga vallotta be híveinek homoszexualitását, lemondva egyben a lelkészi pályáról, mivel az egyház alapszabálya akkor még tiltotta ismert homoszexuálisok lelkipásztorkodását.

Hívei már akkor is ovációval ünnepelték őszinteségéért, s bár az előbújás nagyon felszabadító élmény volt számára, egyben nagyon szomorú is, amiért el kellett hagynia híveit, a papi pályát.

A Presbyterian Church USA 2,3 millió tagjával a negyedik nagyobb, "történelmi" protestáns felekezet az episzkopális, az evangélikus egyház és a United Church of Christ (UCC) után, mely engedélyezi homoszexuálisok pappá szentelését

Az egyházba két évtized kényszerű távollét után visszatérő Anderson újrafelszentelésén jelen volt partnere, Ian MacAllister is, akivel röviddel a papi pályáról távozás után ismerkedett meg és azóta is tartós párkapcsolatban él együtt.

Hatter.hu

 

Témák