Galgóczy-darab a Karinthy Színházban? | Háttér Társaság

Galgóczy-darab a Karinthy Színházban?

Leszbikus és roma témájú színművet is szeretne műsorára tűzni a melegdarabokat már 15 éve, a magyar teátrumok közül elsőként, rendszeresen játszó Karinthy Színház, de eddig még nem talált kellően színvonalas darabot – közölte Karinthy Márton színigazgató, rendező a Pocok Klub legutóbbi összejövetelén. Karinthy elárulta: lehetséges, hogy Galgóczy Erzsébet önéletrajzi ihletésű regényéből, a Törvényen kívül-ből lesz az első leszbikus témájú színdarab, amelyen már dolgozik is Szakonyi Károly. E regény alapján készült még a pártállami időkben az Egymásra nézve című tabufilm.

Egy máig tartó folyamat indult meg azzal, hogy a Karinthy Színház 1992-ben műsorára tűzte a Fiúk a csapatból című darabot, amelyben egyszerre kilenc meleg (szerep) volt a színpadon – mondta a színidirektor, aki egyik legszebb színházi élményének nevezte a „Boys in the Band” bemutatóját.

Az április 7-i, „nagyszombati” találkozón elmondta, hogy minden szempontból „forró” volt az az este, a nézők végeláthatlanul özönlöttek az előadásra, az emberek egymás ölében ülve nézték a maga nemében első produkciót.

Ez volt az első kiugró sikere a Bartók Béla úti színháznak – mondta Karinthy, hozzátéve, hogy már tíz évvel korábban elkészült az amerikai színdarab fordításával, de mindaddig hiába házalt vele az állami színházaknál, amelyek különféle ürügyekkel, olykor lekezelően dobták vissza.

A kezdeményezés azonban igazolódott, a Fiúk a csapatból a Karinthy Színház emblematikus darabja lett – mondta a direktor, aki részletek bejátszásával idézte fel a Sas utcában összegyűlt publikumnak a teátrumában játszott meleg színdarabok közül azt a négyet, amely már nincs műsoron.

A homoszexualitás a kezdetektől jelen van a színpadon, de a Fiúk a csapatból volt az első (Magyarországon), amelyben „már nem szőrmentén, elleplezve, mindig kicsit szemérmesen, elbujtatva, gátlásoktól küzdve, tragikus vagy komikus formában” jelent meg e téma – mondta az 58 éves rendező, aki szemlátomást szívesen, felszabadultan beszélt a nyilvánosság előtt színháza úttörő szerepéről.

Elárulta, hogy annak idején sok színész nem mert meleg szerepet vállalni, mert féltette jóhírét. Később, a sikerek láttán aztán persze megbánták. Cseke Péter, a második melegdarabként műsorra tűzött Kakukktojás főszereplője például „komoly lelkiismereti válságba” került, gondolkodási időt kért, mielőtt elvállalta a szerepet. Bajor Imre egész pályafutását a Szomszédokban játszott melegszerepe alapozta meg – vélte.

Karinthy felidézte, hogy miután színháza az 1990-es évek elején kitaposta az ösvényt, a 90-es évek második felében „kurva bátor” lett minden színház, „nyakra-főre” bukkantak fel a meleg darabok. „Ma már ahhoz kell bátorság, hogy az ember visszafogja magát” – vélte tréfásan a direktor-rendező, aki már komolyan tette hozzá, hogy napjaink kihívása az, hogyan lehet kívülállók számára is átélhetővé tenni a melegtémájú darabokat.

A legendás Kakukktojás egyébként továbblépést jelentett a színház melegreportoárjában: ez volt az első meleg „családi darab”. A Korai fagy című melodráma az AIDS témáját dolgozta fel, a Lassú felmelegedés pedig az első olyan színdarab, amelyben egy nem meleg kerül egy meleg szerepébe – emelte ki Karinthy.

A színházban jelenleg is fut két meleg komédia, az Őrült nők ketrece és az Őrült nász, az előbbi már tíz éve, s a Tanár úr kérem mellett ez a második, már egy évtizede műsoron lévő darab. Karinthy azt mondta, színháza számára nem zavaró, hogy e kultikus művet immár a Játékszín is műsorára tűzte, sőt a két darab összehasonlításának lehetősége újabb nézőket hoz a Karinthy Színháznak is.

A beszélgetésen szóba kerültek a Karinthy-dinasztia családi ügyei is. Márton elárulta kitartó közönségének, hogy az amúgy nyitott gondolkodású édesapja, Karinthy Ferenc kevéssé volt toleráns a homoszexualitás iránt, s csak fiára való tekintettel fogta vissza ezzel kapcsolatos társasági megnyilvánulásait. Azt mondta, hogy egyszer talán majd megírja saját homoszexualitásának történetét is, de csak akkor, ha az majd önmagánál többről szól. Egyéb sajátos adottságai közepette egyébként nem volt számára központi probléma ez a fajta másság – mondta Márton.

Hatter.hu

Témák