Guadalajarai érsek: Mexikó "elárulása" a melegházasság elismerése | Háttér Társaság

Guadalajarai érsek: Mexikó "elárulása" a melegházasság elismerése

Mexikó, a család és a természeti törvény "elárulásának" nevezte a melegházasságról a fővárosban elfogadott törvény alkotmányosnak minősítését a második legnagyobb város, Guadalajara érseke, a mexikó katolikus egyház második számú vezetője, akinek katedrálisa előtt vasárnap már második napja zajlottak tüntetések és ellentüntetések a melegházasság kapcsán.

A székesegyház előtti téren mintegy 200 melegaktivista tüntetett Juan Sandoval Íñiguez érsek ádáz melegházasság-ellenes hadjárata ellen szivárványszínű zászlókkal és olyan transzparensekkel, amelyeken az állt, hogy "Hála az Istennek, hogy meleg vagyok". Eközben hasonló létszámú vallási aktivista imádkozott a templom bejáratánál, és a két csoport egymást szidalmazta. Az ellentüntetők egyike kitépte az egyik tüntető kezéből a magasba tartott táblát.

Előző nap, szombaton mintegy 300 meleg vonult a guadalajarai katedrális elé a bíboros ellen tüntetni, aki augusztus 15-i aguascalientesi sajtótájékoztatóján lebuzizta a melegeket és főbírák megvesztegetésével vádolta meg Marcelo Ebrard mexikóvárosi főpolgármestert.

A demonstrálók elítélték az érsek intoleráns megnyilvánulásait, hangoztatva, hogy "mi is katolikusok vagyunk". Az egyik főszervező, Manuel Roman elmondta, elvárják a bíborostól, hogy ugyanúgy tisztelje a melegeket, mint ahogy a melegek tisztelik az egyházat. "A kardinális meleségünkért akar elítélni bennünket, miközben az egyház tele van pedofil papokkal" - mondta.

Az egyik transzparensen az volt olvasható, hogy "Börtönbe a bíborossal!" Egy felvonuló Sandoval érsek jelmezét öltötte magára, bíborosi süvegén pedig az El Yunque, a magasrangú konzervatív politikusokat és egyházi méltóságokat tömörítő titkos társaság jelét viselve, míg egy másik tüntető egyik kezében a Bibliát, a másikban az Alkotmányt tartotta - tudósított a Guadalajara Reporter című lap.

A melegek demonstrálók közeledtére a hívek élő pajzsot vontak a székesegyház köré, és a másik felet vádolták intoleranciával, diszkriminációval. Transzparensükön az az álszent - és ellentmondásos - felirat volt olvasható, hogy "Az egyháznak nincs ellenségei, mert az egyház mindenkit szeret, de vannak olyanok, akik le akarják rombolni". Egy másik transzparens "vallásüldözéssel", "az emberi jogok megsértésével" vádolta a világi államot.

A hívek buzgón morzsolgatták a rózsafüzért és szünet nélkül imádkoztak a bírósági per által fenyegetett érsekükért. A melegek eközben szivárványszínű szalagot feszítette ki a székesegyház és Jalisco állam kormányának épülete közé, hangsúlyozva, hogy Mexikóban már hosszú ideje szét van választva állam és egyház.

A szombati demonstrációra válaszul Sandoval érsek vasárnap a Benito Juarez kongresszusi központban 11 ezer fős hallgatóságát buzdította "nyílt tiltakozásra", arra, hogy "védelmezzék meg a családot és az életet", "ezeket az isteni intézményeket", emellett ostorozta a szabad szerelmet, a válást, az expressz válást, a születésszabályozást és az abortuszt, mint amelyek "sértik Isten törvényeit".

Rég nem látott módon kiéleződött Mexikóban a feszültség a katolikus egyház és a világi állam védelmezői között, azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság alkotmányosnak ismerte a fővárost és környékét magába foglaló Szövetség Körzet parlamentje által elfogadott törvényt az azonos neműek házasságáról és örökbefogadási jogáról, és kötelezte a 31 szövetségi államot, hogy ők is ismerjék el érvényesnek a Mexikóvárosban létrejött melegházasságokat és örökbefogadásokat.

A guadalajarai érsek, aki a második legmagasabb rangú méltóság a mexikói katolikus egyházban, "rendkívül súlyos hibának", "az emberi természet elleni merényletnek" nevezte a bíróság döntését, és azzal vádolta sértő, megalázó hangnemben a főbírákat, hogy hagyták magukat megvesztegetni, lepénzelni Marcelo Ebrard baloldali mexikóvárosi főpolgármester és meg nem nevezett nemzetközi szervezetek által. Íñiguez szerint "az emberi faj fennmaradásához tiszteletben kell tartani a természet törvényét", és az egyháznak igenis joga van beleártania magát ilyen ügyekbe.

A polgármester rágalmazásért feljelentette az érsekeket, miután az nem volt hajlandó visszavonni kijelentéseit, nem kért nyilvánosan bocsánatot, és a kenőpénzekre vonatkozó állítólagos bizonyítékait sem mutatta be. Ebrard közölte, hogy nem fél a kiátkozására vonatkozó fenyegetőzésektől sem, mert ilyesmivel már az abortusztörvény 2007-es elfogadásakor is megfenyegették.

A mexikóvárosi érsekség egyenesen a helyi kormány elkergetésére szólított fel, mondván, hogy az Ebrard kormánya által hozott törvények "többet ártanak Mexikónak, mint a kábítószerkereskedelem".

Hatter.hu

Témák