Hírbe hozták a dán miniszterelnöknő férjét | Háttér Társaság

Hírbe hozták a dán miniszterelnöknő férjét

TThorning-Schmidt és férje agadja Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnöknő, hogy meleg lenne a férje. A szociáldemokrata kormányfő és angol férje, Stephen Kinnock nem él együtt - a férfi jelenleg London lakik -, de van két gyermekük. A homoszexualitás/biszexualitás "vádja" a pár évek óta tartó adóbotrányában, pontosabban a korábbi jobboldali kormány azon kísérletében gyökerezik, hogy a választások közeledtével adócsalást bizonyítsanak rá az akkor ellenzéki politikusra.

"Csak azért, mert gyakran ismételgetik, egy állítás még nem igaz" - jelentette ki a kormányfő a Politiken című tekintélyes dán napilap szombati számában megjelent terjedelmes interjújában. Thorning-Schmidt azt mondta, hogy a férje állítólagos homoszexualitásáról szóló szóbeszéd nagyon nehéz helyzet elé állította a családját, főleg a gyermekeiket, ezért döntött úgy, hogy megszólal az ügyben, és közzéteszi mindazt, amit tud a "minden alapot nélkülöző" szóbeszéd gyökeréről.

A jobboldali dán kormány adóügyi minisztériuma még 2010-ben kezdte firtatni az akkor Svájcban élő szociáldemokrata politikus és férje adóügyeit abban a reményben, hogy találnak valami szabálytalanságot. Mint később kiderült, az adóügyi minisztérium tisztségviselői több alkalommal is találkoztak az illetékes adóhivatal embereivel, holott a törvény tiltja, hogy a minisztérium konkrét adóügyekbe beleszóljon. Sikerült is megállapítaniuk, hogy Stephen Kinnock nem fizetett adót svájci jövedelme után, de a vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a férfinak "nincs adótartozása Dániában".

Az adóellenőrök mindazonáltal addig faggatták a pár könyvelőjét, Frode Holmot, hogy az egy ponton "magyarázatképpen" kibökte: homoszexuális/biszexuális, és ez az adóhivatali jelentésbe is bekerült, a bizalmas jelentést pedig az adóminisztérium áskálódó tisztségviselői illegálisan kiszivárogtatták a nyilvánosságnak. (A kiszivárogtatási ügyben indított vizsgálat az adóminisztérium vezetőinek felelősségét állapította meg, s a piszkos módszereket alkalmazó jobboldali politikusok, köztük a miniszter, bele is buktak az ügybe.)

A miniszterelnöknő azt mondta a Politikennek, fogalma sincs arról, hogy juthatott könyvelőjük, Frode Holm arra a következtetésre, hogy férje homo- vagy biszexuális. Azt azért elismerte, hogy jelenleg nem szokványos a kapcsolatuk, mert férje Londonban lakik, ő pedig Koppenhágában. De - mint mondta - húsz éve egy párt alkotnak, és olyan családi életet élnek, amely mind a saját, mind a gyermekeik szempontjából "működik".

Kérte a sajtót és a közvéleményt, hogy tartsa tiszteletben a magánéletüket.

Hatter.hu

Témák