Homofób köztisztviselőket tüntetett ki bolgár püspök | Háttér Társaság

Homofób köztisztviselőket tüntetett ki bolgár püspök

A melegellenes uszításáról ismert pravoszláv püspök szeptember 6-án, a pazardzsiki székesegyházban bemutatott mise után adta át a "Hermász Szent Apostol" érdemérmet Todor Popov polgármesternek és Sztefan Janev ügyésznek "a keresztény értékek melletti kiállásukért, az ortodox keresztény erkölcsiség és szellemiség, a házasság, a család és az államiság szentségének a védelméért".

A szélsőséges nézeteiről ismert ortodox főpap elismerését azzal érdemelte ki Todor Popov polgármester, hogy egy hónappal a 3. szófiai melegfelvonulás után rendeletben tiltotta be saját városában a "nemiség közszemlére tételét", ami a homoszexualitásnak a helyi nyilvánosságból való teljes kiszorítását, egy esetleges melegfelvonulás csírájában való betiltását célozta.

Melegegyesületek megfellebbezték a döntést a helyi ügyészségen, annak vezetője, Sztefan Janev azonban törvényesnek minősítette a jogszabályt egy terjedelmes határozatban, amelyben bőségesen értekezett az emberi szexualitásról, a "természeti törvényekről", a "tisztaságról", a pedofíliához, a zoofíliához vagy a nekrofíliához hasonló devianciának minősítve a homoszexualitást.

A bolgár főügyészség megsemmisítette ugyan a botrányos pazardzsiki rendeletet, mint amely törvénytelen, sérti a hazai és nemzetközi jogi normákat, a plovdivi ortodox püspök azonban hosszasan magasztalta, "keresztény példaképként" méltatta a jogszabály kiötlőit a hétfői ceremónián.

Nikolaj püspök már korábban a romlottság és bűn netovábbjának nevezte a (szófiai) melegfelvonfulást, és a hétfői templomi szertartáson is "mérgező eszmék terjesztéséről", "a gyermekek lelkének megrontásáról" értekezett a melegfelvonulás kapcsán, az egyház kötelességének nevezve "elítélni a Gonoszt, amikor a szent rend lerombolásával próbálkozik".

A főpap emlékeztetett arra, hogy júniusban a bolgár ortodox egyház szinódusa is elítélte a szófiai melegfelvonulást.

Hatter.hu

Témák