Homofób piktogramm egy szlovén idegenforgalmi prospektusban | Háttér Társaság

Homofób piktogramm egy szlovén idegenforgalmi prospektusban

A homofób piktogrammBotrány kerekedett Szlovéniában abból, hogy egy népszerű üdülőövezet idei nyári idegenforgalmi prospektusában homofób piktogrammal tüntették fel azokat a vendégfogadókat, ahol nem látják szívesen a homoszexuális turistákat. A "Homoseksualci nezazeljeni/Homosexuals unwanted" magyarázatú sajátos, valószínűleg a világon egyedülálló piktogramm három szálláshely mellett szerepelt.

A szálláshelyeket is tartalmazó prospektust az Isonzo folyó völgyében fekvő Bovec helyi idegenforgalmi hivatala (LTO) adta ki. Miután civil szervezetek nagyon kiakadtak a durva homofóbián, és a fogyasztóvédelmi hatóság is büntetéssel fenyegetőzött az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértése miatt, a turisztikai hivatal közleményben kért bocsánatot, és azt állította, hogy a homofób piktogramm "nyomdahibából" került a katalógusba. A boveci turisztikai hivatal közölte, hogy visszavonja az összes "hibás" prospektust, és egy olyan újat hoz forgalomba, amely éppen a melegbarát szálláshelyeket tünteti fel - a melegbarát piktogramm mindenesetre már látható a katalógus online változatában (http://www.bovec.si/mma/Katalog%20nastanitev%202012/2012062210470489/)

Az 1600 fős Bovec a Júliai-Alpokban található, közvetlenül az olasz határ mellett. 446 méter magasan fekszik az Isonzó (Soča) felső folyásánál egy kisebb szurdokvölgyben a Kanin és a Kranjska Gora magaslatok lábánál. Fő megélhetési forrása a turizmus és a helyi ipar, A közeli Triglavi Nemzeti Park, a Kranjska Gora, az Isonzó folyó és a sportolási lehetőségek (rafting, kajak, kenu) miatt egyre több látogató érkezik a kisvárosba. Télen az egyik legnagyobb szlovéniai síparadicsomként funkcionál.

Hatter.hu

Témák