Homofób propagandáért jelentették fel a bizniszegyházat | Háttér Társaság

Homofób propagandáért jelentették fel a bizniszegyházat

Feljelentette a nemzetközi jog és az emberi jogok megsértése miatt egy ugandai melegszervezet egy amerikai bíróságon Scott Lively amerikai neoprotenstáns prédikátort, mert az "összeesküvést szőtt" ugandai politikusokkal egy homoszexualitást súlyosan kriminializáló törvény elfogadatatása céljából és olyan propagandát folytatott, amely a melegek elleni zaklatáshoz és erőszakhoz vezetett az afrikai országban. A vádat egy olyan amerikai törvény alapján emelték, amely lehetővé teszi, hogy az emberi jogok lábbal tiprásának áldozatai amerikai bíróságon keressenek jogorvoslatot, még akkor is, ha a cselekmények külföldön történtek.

A feljelentést az amerikai Alkotmányos Jogok központja tette meg egy massachusettsi szövetségi bíróságon a Sexual Minorities Uganda (SMUG) melegszervezet nevében, amelynek vezetője, a tavaly a rangos Robert F. Kennedy Emberi Jogi Díjjal kitüntetett vezetője, Frank Mugisha reméli, hogy sikerül felelősségre vonni a prédikátort mindazért a szörnyűségért, amelyet társaival együtt Ugandában művelt, és "világos üzenetet küldeni neki és másoknak". A kereset alperesként nevezi meg David Bahati ugandai parlamenti képviselőt és James Buturo volt erkölcsügyi minisztert is.

Scott Lively, az Abiding Truth Ministries nevű, homofóbiából élő bizniszegyház lelkésze volt a fő szónoka 2009-ben egy kampalai homoszexuálisellenes konferenciának, amelynek eredményeként a világ egyik legbrutálisabb melegellenes törvénytervezetét terjesztette be az ugandai parlamentben David Bahati parlamenti képviselő. A konferencián Lively egyebek közt azt állította, hogy a homoszexálisoknak "titkos programjuk van kiskorúak toborzására" és "a homoszexuális életmód terjesztésére a hagyományos afrikai családi értékek elsorvasztása céljából".

A Bahati-féle indítványt, amely bizonyos esetekben halálbüntetéssel fenyegette a homoszexuálisokat, a nemzetközi tiltakozások hatására levették a napirendről, de a képviselő újabban ismét probálkozik egy enyhébb változat elfogadtatásával.

A minap mintegy 70, feketébe öltözött és doboló tüntető demonstrált jelképes koporsókkal és üldözött ugandai melegek nevével Scott Lively bostoni üzlete, a Holy Grounds kávéház előtt.

Hatter.hu

Témák