Homofóbiáért feljelentették a belga prímást | Háttér Társaság

Homofóbiáért feljelentették a belga prímást

Homofóbiáért feljelentették André-Joseph Léonard brüsszeli érseket, a belga katolikus püspöki kar elnökét, akit a szóvivője is faképnél hagyott, megelégelve a melegeket, az AIDS-betegeket, a pedofil papok áldozatait sértő verbális ámokfutását.

A belga egyház XVI. Benedék pápához közelálló ultrakonzervatív fejét a Flamand Szocialista Párt egy ügyvéd tagja, Jean-Marie De Meester jelentette fel egy bruges-i bíróságon, miután a belga Egyenlő Bánásmód Hatóság elutasította panaszát azzal, hogy az érsek szavai valóban sajnálatosak, de nem merítik ki a bűncselekmény fogalmát.

Az ügyvéd azonban más jogászokkal konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy az érsek homofób nyilatkozataival rágalmazást követett el és ezzel megsértette az antidiszkriminációs törvényt.

A botrányt botrányra halmozó érsek 35 éves szóvivője, Jürgen Mettepenningen kedden közleményben jelentette be lemondását a "bizalom hiányára" hivatkozva, hangoztatva, hogy "nem tud és és nem is akar tovább Léonard érsek szóvivőjeként működni".

Egy ezt követő sajtótájékoztatón elmondta: (volt) főnöke "olykor úgy viselkedik, mint az a sofőr, aki szembemegy a forgalommal és azt hiszi, hogy mindenki más van tévedésben". Léonard nem komoly vezető és "szürreálisan viszonyul" az általa provokált vitákhoz - mondta.

A sok belga katolikus hívő nagy csalódására ez év január 18-án a belga egyház fejévé megtett Léonard legutóbb azzal keltett botrányt, hogy bosszúállásnak nevezte idős pedofil papok bíróság elé állítását. Korábban a (megerőszakolt) természet magától értetődő reakciójának nevezte az AIDS-t, és az anorexiához hasonlította a homoszexualitást.

Legújabb botránya kapcsán Johan Bonny antwerpeni püspök is elhatárolódott főnökétől, mondván, hogy a pedofil papokkal kapcsolatos kijelentése "csak az érsek személyes véleményét, nem pedig az egyház hivatalos álláspontját tükrözi".

A leuveni katolkikus egyetemen aláírásgyűjtés folyik a tantestületben annak érdekében, hogy az érseket fosszák meg az egyetem vezetőségében viselt tisztségétől.

Az érsek verbális ámokfutása kapcsán megszólalt az Európai Unió (belga) elnöke, a gyakorló katolikus Herman von Rumpuy is, aki a Le Soir című lapnak azt mondta, hogy "megdöbbenéssel, undorral és dühvel" nézi az egyházát sújtó botrányokat. Kiijelentette, hogy az egyház megérett a reformra, s az igazi probléma az, hogy az egyházban egyáltalán nincs demokrácia.

Hatter.hu

Témák