Homoszexuális regényrészlet miatt utasított el a Vatikán egy nagykövetjelöltet | Háttér Társaság

Homoszexuális regényrészlet miatt utasított el a Vatikán egy nagykövetjelöltet

Egy homoszexuális regényrészlet miatt nem hajlandó akkreditálni bolgár nagykövetként Kiril Maricskov jogászt és írót a Vatikán - írta hétfőn a La Repubblica című olasz lap. A 39 éves Maricskovnak hét éve jelent meg "Clandestination" című regénye Olaszországban jobb életet kereső kelet-európai bevándorlókról. Egyik hőse, a bolgár Iván kisebb bűncselekményekből és homoszexuális prostitúcióból él. Az ügy miatt feszült a bolgár-vatikáni viszony.

A Szentszék az elutasítás indokaként formálisan arra hivatkozik, hogy az öt nyelven perfektül beszélő kétgyermekes családapa tartósan nem a küldő országban, hanem Olaszországban él, és hogy kételyek merültek fel két olaszországi diplomájával kapcsolatban. A La Repubblica című liberális lap szerint azonban az akkreditáció megtagadásának valódi oka, hogy a nagykövetjelölt Bulgáriában bestsellerré vált és Olaszországban is megjelent regénye részletesen tárgyalja a bevándorló Iván és egy olasz férfi anyagi érdekeltségen alapuló homoszexuális kapcsolatát. A La Repubblica úgy tudja, hogy Janusz Bolonek bulgáriai pápai nuncius a témával foglalkozó jelentésében kiemelten foglalkozik a regény homoszexualitást taglaló fejezetével.

A Vatikán annak ellenére utasította el Kiril Maricskovot, hogy annak apja - idősebb Kiril Maricskov - legendás antikommunista pop- és rockénekes Bulgáriában, ugyanezt a nevet viselő nagyapja pedig szintén vatikáni bolgár nagykövet volt 1993 és 1997 között. Az akkreditáció megtagadása miatt feszültté vált Bulgária és a Vatikán viszonya.

Franciaország vatikáni nagykövetének tisztsége a közelmúltban egy éven át maradt betöltetlen, mert a pápai állam nem volt hajlandó fogadni Jean-Loup Kuhn-Delforge hivatásos diplomatát, mert az katolikus hite ellenére homoszexuális volt, sőt második vezetéknévként felvette élettársa családnevét. (A diplomatát később athéni nagykövetté nevezték ki.)

Hatter.hu

Témák