Homoszexualitás az állatvilágban | Háttér Társaság

Homoszexualitás az állatvilágban

A németországi Bremerhaven állatkertjében húsz Humboldt-pingvin közül hat meleg. Mélységesen hűségesek párjukhoz, és költenek is – köveket.

Az egyik pár áprilisban egy igazi, elárvult tojást is sikeresen kiköltött, és azóta szeretetteljesen törődik az utóddal. A jelenség, amely „degenerált” állatkerti állatok kedves anekdotájának hangzik, csöppet sem ritka az állatvilágban. A riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a pinginhímek nemcsak a kifutóban vonzódnak barátaikhoz.

Ezen kívül a pingvin nem az egyetlen állatfaj, amely gyakran vonzódik saját neméhez. „Homoszexuális állatokról szóló írások ezreit találtuk a szakirodalom átnézése közben” - írta Nathan Bailey és Marlene Zuk a Trends in Ecology and Evolution című szaklapban. „Barátságokat, hosszabb kapcsolatokat és elvégzett nemi aktust egyaránt megfigyeltek emlősöknél, madaraknál, hüllőknél, kétéltűeknél, rovaroknál, puhatestűeknél és még fonálférgeknél is.”

Ha azonban ennyire elterjedt jelenségről van szó, több kell, hogy legyen a természet fintoránál. A kutatók szerint a homoszexualitást, mint evolúciós tényezőt eddig teljesen félreismertük. Bár utódokat nem hagynak maguk után ezek a párok, mégis nagyon fontos szerepük van az állatcsoporton belül.

A kutatók első észrevétele az volt, hogy különbség van homoszexualitás és homoszexualitás között. „Ezt a viselkedést számos körülmény hívhatja életre: alternatív szaporodási taktika, kooperatív költési stratégia, szociális kapcsok erősítése vagy azonos neműek konfliktusának egyengetése.”

A legegyszerűbb példa a muslica. Egy sajátos genetikai adottság esetén nem tudja kiszagolni a nőstény és hím közötti különbséget, így gyakran fordul az azonos nemhez. De a természetben is könnyen megesik hasonló: bizonyos szitakötőlárvák melegek lesznek, ha csak hím lárvák közt nőnek fel.

A palackorrú delfineknél a csoport szilárdítását célozza a homoszexualitás. Ez esetben sokáig eltarthat az azonos neműek kapcsolata. Hasonlót írtak le bonobókról is. A hím majmok más hímekkel párzanak, így mentesítik a közösséget a szociális stressztől. Itt azonban nem tart sokáig az azonos neműek közti odaadás.

A homoszexualitás szelekciós erő, amely befolyásolhatja egy állatcsoport viselkedését, és összetételét is. A Laysan-albatroszok nőstényei között gyakran élethosszig tartó leszbikus kapcsolat alakul ki – ilyenkor egyikőjük hagyja, hogy egy hím megtermékenyítse. A leszbikus pár által felnevelt fiókáknak pedig nagyobb lesz a túlélési esélyük, mint a heteroszexuális párok fiókáinak.

Hatter.hu

Témák