Hosszú távú kötődés alakul ki a homoszexuális zebrapintyek között | Háttér Társaság

Hosszú távú kötődés alakul ki a homoszexuális zebrapintyek között

Kulcsszavak
állatvilág

 

 

Meleg zebrapintypár

A monogám madarak azonos nemű párjai éppoly szorosan kötődnek és hűségesek egymáshoz, mint az eltérő neműek; a párszerzés késztetése még a madaraknál is jócskán túlmutat a szaporodás puszta szükségletén - derült ki egy zebrapintyeket vizsgáló amerikai-francia kutatásból.

Julie Elie, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója és a franciaországi Saint-Etienne Egyetemen dolgozó kollégái a zebrapintyek viselkedését tanulmányozzák. E díszmadárként is közkedvelt, sokat éneklő, színes madarak élethosszig tartó kapcsolatot alakítanak ki, rendkívül társas lények. A hímek énekelnek párjuknak, a párok együtt üldögélnek, gondozzák egymás tollazatát és fészküket együtt használják.

Elie és csapata azonos nemű csoportokban neveltek fiatal pintyeket. A kutatók azt tapasztalták, hogy ilyen extrém, a természetben nem előforduló esetekben a madarak több mint a fele létesít homoszexuális párkapcsolatot. Az azonos nemű párokat megfigyelve kiderült, hogy egymás mellett üldögéltek, együtt pihengettek, egymást a csőrük összedörzsölésével üdvözölték - csakúgy, mint a heteroszexuális pintypárok.

A kutatás következő szakaszában a kutatók tojó madarakat tettek a már kialakult azonos nemű párok csoportjába. Nyolc hím közül öt teljesen figyelmen kívül hagyta a tojókat, és továbbra is hím partnerével törődött csak - írják a biológusok a Behavioural Ecology and Sociobiology című szaklapban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pártalálás iránti késztetés - még a madarak esetében is - jóval bonyolultabb, mint az egyszerű szaporodási szükséglet. "A párkötődés a szociálisan monogám fajok esetén olyan kooperatív párkapcsolatot képvisel, amely valószínűleg előnnyel jár a túlélés szempontjából. A társtalálás, bármilyen nemű legyen is a társ, úgy tűnik előnyt élvez minden mással szemben" - mondta Elie.

Az azonos neműek közti párkapcsolatra bőven akad példa a madarak világában. A monogám sirályok és albatroszok esetében a tojók hím partner bevonása nélkül alkotnak családot. Fogságban legalább két esetről tudni, amikor hím pingvinek hosszú távú kapcsolatot alakítottak ki egymással, holott tojók is rendelkezésükre álltak volna. Az egyik pár még fészket is épített együtt, majd sikeresen kiköltött egy, a gondozójuktól kapott megtermékenyített tojást.

Origo/MTI/Hatter.hu

 

 

 

 

 

 

Témák