Huzakodás a spliti melegfelvonulás helyszíne körül | Háttér Társaság

Huzakodás a spliti melegfelvonulás helyszíne körül

A városközpontból a külvárosba száműzné az idei, második melegfelvonulást a horvátországi Split önkormányzata, de a melegszervezetek ragaszkodnak a tengerparti sétányhoz, és ebben támogatja őket a kormány is. Ivo Josipovic köztársasági elnök szerint a demokrácia fokmérője lesz, hogy megtarthatják-e a felvonulást a tervezett helyszínen.

A tavalyi, első spliti melegfelvonulást övező atrocitások miatt - és állítólag katolikus egyesületek nyomására - a konzervatív városvezetés úgy döndött, hogy a június 9-re tervezett "Split Pride" záróeseményét mégsem tarthatják meg a frekventált tengerparti sétányon - mint ahogy arról eredetileg megállapodás született -, hanem csak egy távolabb fekvő helyszínen.

Míg a szervezők feljelentést helyeztek kilátásba, Ranko Ostojic belügyminiszter a Facebookon szögezte le, hogy a menet útvonalát nem lehet megváltoztatni. A szervezők szerint a "parádén" részt vesz Ostojic belügyminiszteren kívül Vesna Pusic külügyminiszter és Arsen Bauk közigazgatási miniszter is.

A városi tanács döntése ellen számos jogvédő tiltakozott. Visnja Ljubicic ombudsman szerint a dalmát kikötő- és üdülőváros vezetésének döntése "szexuális irányultságon alapuló nyílt diszkrimináció, és mint ilyen törvénysértő".

Élesen elítélte a döntést a Horvát Helsinki Bizottság (HHO) is, amelynek közleménye szerint "a látszólag jelentéktelen helyszínváltoztatás valójában engedmény intoleráns csoportoknak és egyéneknek, akik az intolerancia és a gyűlölet világméretű kirakatává változtatták a tavalyi spliti Gay Pride-ot, ami miatt még ma is pironkodik Split és egész Horvátország".

A HHO támogatja a melegfelvonulással egyet nem értők jogát arra, hogy kifejezzék véleményüket, de az emberi jogi szervezet szerint ezt toleráns és demokratikus módon kell tenniük, és ellentétes a tolerancia elveivel ellentüntetést rendezni a Gay Pride helyszínének közvetlen közelében és azzal egyidejűleg.

Ivo Josipovic horvát köztársaság elnök május 26-án személyesen találkozott a dalmát városban a helyi melegfelvonulás szervezőivel, és a horvát demokrácia próbakövének nevezte a Split Pride-ot. Arra biztatta a szervezőket, hogy ne változtassanak az útvonalon, mert "a békés gyülekezéshez való jogot az alkotmány garantálja".

"A Split Pride parádé a lakmuszpapírja lesz annak, hogy mennyire vagyunk demokratikusak, és mennyire vagyunk képesek egyenlőnek elfogadni embertársainkat. Le tudjuk tenni ezt a vizsgát és le is kell tennünk" - mondta az államfő, miután megbeszélést folytatott a Domine, a Kontra és az Iskorak melegszervezetek képviselőivel.

Az elnök közölte, hogy nem lesz Splitben a melegfelvonulás idején, de május 26-i spliti látogatásával kifejezésre akarta juttatni szolidaritását az esemény szervezőivel.

A kelet-európai melegfesztiválok már-már mindenütt neuralgikus eseményét, az utcai felvonulást Zágrábban június 16-án tartják.

Hatter.hu

Témák