Joe Biden alelnök elszólása provokálta ki Obama idő előtti színvallását a melegházasság ügyében | Háttér Társaság

Joe Biden alelnök elszólása provokálta ki Obama idő előtti színvallását a melegházasság ügyében

Joe Biden amerikai alelnök bocsánatot kért Barack Obama elnöktől, amiért olyan helyzetbe hozta, amelyben ki kellett jelentenie, hogy támogatja az azonos neműek házasságának ügyét. Obama elnök az ABC televízió által csütörtökön sugárzott interjújában elismerte, hogy az eredetileg tervezettnél hamarabb kellett nyilvánosságra hoznia álláspontját, miután Biden a hétvégén úgy nyilatkozott: abszolút nem zavarja, ha melegek és leszbikusok házasságra lépnek egymással.

Obama szerdán fogadta az alelnökét, Biden pedig ekkor bocsánatot kért főnökétől, amiért nehéz helyzetbe hozta. Az elnök erre azt válaszolta: tudja, hogy a helyettese szívből beszélt - jelentette csütörtökön az amerikai média hivatalos forrásokra hivatkozva.

Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan kiállt a melegházasságok mellett. Korábban hosszú ideig úgy nyilatkozott, hogy az álláspontja "alakulóban van" ebben a kényes kérdésben. Az ABC-nek végül elmondta: ez személyes véleménye, és a szövetségi államoknak önállóan kell dönteniük abban, hogy engedélyezik-e vagy sem a melegházasságokat.

Az Obama-kormányzat februárban jelezte, hogy nem lép fel többé a bíróságokon másfél évtizede, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott, úgynevezett házasságvédelmi szövetségi törvény védelmében. Az indoklás szerint Washington magáénak vallja "azt az elvet, hogy a szövetségi kormány nem tagadhatja meg a meleg és a leszbikus pároktól ugyanazokat a jogokat és törvényi védelmet", amelyek a heteroszexuális párokat megilletik.

Az elnök korábban csak addig ment el, hogy támogatta a meleg bejegyzett élettársi kapcsolatát és annak engedélyezését elégségesnek is vélte. Ugyanakkor tiszteletben tartotta azt is, hogy sokak számára a házasság olyan fogalom, amely nagyon erősen kapcsolódik hagyományokhoz és vallásos hithez.

Az ABC-interjúban Obama beszélt arról, hogy a véleménye évekig tartó folyamat eredményeként alakult. A témáról sokat beszélt munkatársaival, barátaival, családtagjaival, de még republikánus párti egyetemistákkal is. Közelről látta, amint csapatának homoszexuális tagjai nagyon szoros és monogám kapcsolatban gyermekeket nevelnek. Hozzátette: a nézetei alakulásában szerepet játszott az is, hogy a lányainak vannak olyan barátai, akiknek a szülei azonos neműek.

Obama színvallása előtt egy nappal az észak-karolinai referendumon a szavazók mintegy 61 százaléka megszavazta azt a tagállami szintű alkotmánymódosítást, amely szerint házasságot csakis heteroszexuális pár köthet. A döntés megerősítette az államban már érvényben lévő, vonatkozó törvényt.

A The Wall Street Journal által kedden közölt közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi a homoszexuális párok frigyre lépését. A Gallup ugyancsak kedden az előbbiek arányát 50, az utóbbiakét pedig 48 százalékban határozta meg. Mindkét felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai társadalom a kérdésben lényegesen megengedőbb lett.

Az Egyesült Államokban jelenleg hat államban - Massachusettsben, Connecticutban, Iowában, Vermontban, New Hampshire-ben és New Yorkban - valamint a fővárosban legális, 28-ban pedig kifejezetten tiltott az azonos neműek egybekelése. A kérdésben tartott referendumokon a homoszexuálisok ügye rendre megbukott. Az első kivétel a közvélemény-kutatások szerint Maryland lehet, ahol a homoszexuális házasságokat megengedő törvényről novemberben, az általános választással egy időben tartanak majd referendumot.

Biden vasárnap az NBC televízióban mondta el az üggyel kapcsolatban képviselt álláspontját, Obama pedig az ABC-nek úgy nyilatkozott, hogy a novemberi választás, vagy a Demokrata Párt szeptemberi országos konvenciója előtt mindenképpen színt vallott volna a témában.

Az elnök elismerte, hogy ezt a maga módján és a saját feltételei mellett szerette volna megoldani, de "minden jó, ha a vége jó". Obama nem kívánt, idő előtti lelepleződését egyébként még kínosabbá teszi, hogy korábban éppen Biden javasolta neki, hogy ne tárja a nyilvánosság elé azt, amit a melegházasságokról gondol.

A teljes interjú bemutatásának napján Obama kampányadomány-gyűjtő rendezvényen vett rész Los Angelesben, ahol a homoszexuális házasságok támogatottsága magas. Az esemény házigazdája George Clooney volt, az összejövetel 15 millió dollár adományt hozott. Hétfőn a bevallottan meleg énekes, Ricky Martin lesz egy hasonló adománygyűjtés házigazdája New Yorkban.

Az elnököt a kijelentése miatt több kritika érte a konzervatív államokban kampányoló párttársai, valamint az afroamerikai közösség vezetői és lelkipásztorai részéről.

A republikánusok leendő elnökjelöltje, Mitt Romney kijelentette, hogy sem a melegházasságot, sem a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát nem támogatja, ha az csak a nevében különbözik a frigytől.

Hatter.hu/mti

Témák