Június közepétől templomban is házasodhatnak meleg párok Dániában | Háttér Társaság

Június közepétől templomban is házasodhatnak meleg párok Dániában

Dániában nyártól az azonos nemű párok számára is törvényessé válhat a templomi esküvő - jelentette be kedden Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök. A kormány által szerdán a parlament elé terjesztendő törvényjavaslat az evangélikus-lutheránus dán államegyház összes tagja számára biztosítja az egyházi szertartáshoz való jogot, "attól függetlenül, hogy partnere azonos vagy eltérő nemű". A törvény, amely a szociáldemokrata kormányfő szerint "természetes és helyes lépés" a modern Dánia felé, június 15-én léphet hatályba.

A lelkészek ugyanakkor megtagadhatják a homoszexuális párok összeadását. - A kormány tiszteletbe tartja az egyes állampolgárok választását, de ugyanígy a lelkipásztorokét is - fogalmazott Thorning-Schmidt. Az 5,6 milliós Dánia lakosságának több mint 80 százaléka tagja a dán államegyháznak. A skandináv ország 1989-ben a világon elsőként tette lehetővé az azonos neműek számára, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek. A lutheránus egyház istentiszteletei végén - némely lelkész ellenkezése dacára - már jelenleg is áldását adja a homoszexuális párokra.

A törvénytervezet parlamenti elfogadása biztosra vehető, mert a balközép koalíciónak kényelmes többsége van az országházban, és mind a három koalíciós párt támogatja az egyházi esküvő bevezetését. A 2010 szeptemberi választásokat megnyerő kormány már korábban közölte, hogy az egyházi esküvő legalizálását tervezi a meleg párok számára. Per Bucholdt Andreasen, a dán lelkészszövetség elnökének becslése szerint a dán papok közel 70 százaléka hajlandó azonos nemű párokat is összeházasítani.

Hatter.hu

Témák