Katolikus pap törvényes társának ismert el egy másik férfit a kolumbiai alkotmánybíróság | Háttér Társaság

Katolikus pap törvényes társának ismert el egy másik férfit a kolumbiai alkotmánybíróság

Özvegyi nyugdíjat ítélt meg a kolumbiai alkotmánybíróság egy férfinak, aki 28 éven át volt élettársa egy elhunyt katolikus papnak. A helyi Társadalombiztosítási Igazgatóság (ISS) azzal az ürüggyel tagadta meg a nyugdíj folyósítását, hogy szüzességi fogadalma miatt a megboldogult lelkipásztor nem élhetett párkapcsolatban.

Ez az első eset a mélyen katolikus dél-amerikai országban, hogy az alkotmánybíróság olyan pár túlélő tagjának ítélt meg özvegyi nyugdíjat, amelynek másik tagja katolikus pap volt. Előzőleg két másik bíróság is a nyugdíjfolyósítónak adott igazat.

Az indoklás szerint Kolumbia világi állam, ahol a homoszexuális párok is egyenlő jogokat élveznek, az ISS intézetei nem vehetnek figyelembe vallási természetű vagy bármilyen egyéb szempontot, "nem demokratikus a homoszexuálisokat a másodosztályú állampolgár szintjére száműzni".

A kolumbiai alkotmánybíróság már 2007-ben elismerte az azonos nemű párok vagyonjogi, egészségbiztosítási és nyugdíjjogait. A szóban forgó pár pap tagja 2009-ben hunyt el. Kapcsolatukat mindaddig titokban tartották, ám amikor a tb megtagadta az özvegyi nyugdíjat a túlélő féltől, akit a kolumbiai sajtó Pedróként emleget, az illető kénytelen volt a nyilvánosság elé lépni.

Hatter.hu

Témák