Kérdőre vonják a melegbarát mexikói püspököt | Háttér Társaság

Kérdőre vonják a melegbarát mexikói püspököt

Raúl Vera LópezEljárást indított a Vatikán a mexikói Saltillo püspöke ellen egy tagjait nem önutálatra és önmegtartóztatásra nevelő meleg egyházi közösség támogatása miatt.

A Coahuíla államban működő Raúl Vera püspököt azzal vádolják, hogy a Szent Aelred Közösség felkarolásával a katolikus tanítással ellentétes elveket, nézeteket támogat.

Az "ördöggel cimboráló" egyházi vezetőt katolikus sajtóügynökségek "jelentették fel" egymással vetélkedve a pápánál.

A Catholic News Agency (CNA) nevű angol nyelvű hírportál már márciusban megpróbálta a püspök ellen hergelni a Vatikánt, amikor Raúl Vera támogató levelet küldött a vallásos melegek szervezte homofóbiaellenes konferenciának.

A pápa azonban csak azután lépett, hogy a CNA spanyol nyelvű testvérszervezete, a perui központú ACI Prensa is számos cikkben támadta a vallásos melegeket tömörítő Szent Aelred Közösséggel párbeszédet folytató püspököt.

"Megkerestek a Vatikánból, és válaszolnom kell egy sor kérdésre, amelyet a homoszexuálisokkal folytatott munkámmal kapcsolatban tettek fel" - árulta el a melegbarát főpap a Zócalo című mexikói újságnak.

A püspök szerint "tisztáznia kell dolgokat" a Vatikánnal, miután a katolikus hírügynökség alaptalan vádakkal, így a homoszexuális kapcsolatok ösztönzésével illette. Raúl Vera azt monda, "a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek és fóbiák vezérelte sajtóügynökség" kiforgatta a szavait.

"A saltillói egyházközségben nekünk nagyon világos céljaink vannak. Együttműködünk a homoszexuálisokkal, hogy segítsük őket emberi méltóságuk visszaszerzésében, amelytől oly gyakran megfosztják őket otthon és a társadalomban" - magyarázta a püspök a Zócalóban.

A 12. századi melegbarát, sőt talán meleg angliai szentről elnevezett közösséggel a katolikus egyház szempontjából az a baj, hogy nem neveli öngyűlöletre a tagjait, nem parancsolaj meg nekik az önmegtartóztatást, hanem csak arra ösztönzi őket, hogy monogám párkapcsolatban éljék meg szexualitásukat.

A közösség egyebek közt melegfilmfesztiválokat és konferenciákat szervez. Ez év márciusában Raúl Vera püspök az egyházmegye honlapjára feltett levélben üdvözölt egy vitafórumot, amelyen a szexuális, a családi és vallási sokszínűségről volt szó.

A fórum célja a katolikus egyház homofóbiájával való küzdelem volt, résztvevői vitába szálltak a homoszexualitásra vonatkozó egyházi tanítással, azzal, hogy az azonos neműek szerelme "Isten ellen való" lenne.

A püspökség egyik papja, az amerikai Robert Coogan, aki maga is ott bábáskodott a mintegy hatszáz főt tömörítő közösség életre hívásánál, azt vallja, hogy a katekizmus nem enged teljes életét élni a melegeknek, az önmegtartóztatást hirdeti, márpedig ez nem elég a teljes élethez.

Hogy mentse a menthetőt, Vera püspök személycseréket helyezett kilátásba a közösségnél, de annak vezetője, Noé Ruiz közölte, hogy készek elszakadni az egyháztól és önálló civil szervezetként folytatni a létezésüket.

Szent Aelredet (1109-1167), akiről a mexikó vallási közösséget elnevezték, az egyik legszerethetőbb szentnek, a barátság, sőt a melegek védőszentjének tartják.

A nős katolikus paptól származó apát, az angliai Rievaulx ciszterci apátságának vezetője, számos értekezés szerzője az azonos neműek iránt érzett vonzalmat semmivel sem tartotta veszélyesebbnek az erényességre, mint a különböző neműek közti vonzódást.

Művei, magánlevelei és életrajzi adatai alapján John Boswell brit egyháztörténész arra a következtetésre jutott, hogy a más férfiakkal igen mély barátságot ápoló, vonzalmát nem is igen titkoló Aelred, aki több éven át szolgált afféle apródként I. Dávid skót király mellett, maga is gyakorló homoszexuális lehetett

Az amerikai episzkopális (anglikán) egyházon belül működő melegközösség, az Integrity USA formálisan is a védőszentjévé választotta Szent Aelredet.

Hatter.hu

 

 

 

Témák