Kirekesztő nézetekért bírálják az izraeli tábori főrabbit | Háttér Társaság

Kirekesztő nézetekért bírálják az izraeli tábori főrabbit

Kritizálta az izraeli hadsereg hetilapját, a Bamahanét a tábori főrabbi, amiért az cikksorozatot közölt meleg katonákról. Aviháj Ronszki főleg azon az interjún ütközött meg, amelyben Jehosua Gortler őrnagy homoszexualitásáról és vallásos érzelmeiről vallott.

A tábori főrabbi a hadsereg személyzeti és oktatási osztályánál tiltakozott levélben a Bamahane cikksorozata ellen. Ronszki szerint helytelen tárgyalni a homoszexualitást egy olyan kiadványban, amely az izraeli fegyveres erők életmódját tükrözi.

A főrabbi melegellenes támadása sokakat felháborított Izraelben, mivel az alig egy héttel követte a tel-avivi meleg ifjúsági központ ellen elkövetett véres merényletet, amelyről mellesleg a vallási vezetőnek egyetlen elítélő szava sem volt. (Lehetséges, hogy épp a hadsereg egy ultaortodox katonája lőtte halomra a melegeket.)

A tábori főrabbi panaszát elutasította a hadsereg is, mondván, hogy "a hadsereg hetilapja minden katonának az életmódját tükrözi, köztük a melegekét is". A hadsereg szóvivője hangsúlyozta, hogy a katonákat alkalmasságuk és a katonai szükségletek, nem pedig szexuális irányultságuk alapján nevezik ki posztjukra, "minden más, ettől eltérő állítás magánvéleménynek tekintendő".

Ofir Pinesz-Paz parlamenti képviselő felszólította a vezérkari főnököt, hogy utasítsa rendre a főrabbit, aki "szemlátomást nem értette meg a tel-avivi öldöklés üzenetét". - Ahelyett, hogy elítélte volna a gyilkosságot, most maga is támadja a melegeket. Bármily primitívek is személyes nézetei, azoknak nem adhat hangot lelkészi tisztségében - mondta a knesszet tagja.

Az izraeli meleg közösség nevében a főrabbi leváltását követelte Adir Steiner melegaktivista, az első homoszexuális, akit katonai özvegyként ismertek el Izraelben. Steiner szerint is különösen súlyos a főrabbi megnyilvánulása a közelmúlt gyilkossága fényében.

Levélben utasította vissza a főrabbi kirekesztő nézeteit a hadsereg vallásos katonáinak egy csoportja. A katonák, akik a seregbe való belépés előtt mind vallási iskolát vagy papképzőt végeztek, elvárják Ronszkitól, hogy katonatisztként és tábori főrabbiként "az összes katona lelki vezetője legyen, beleértve a vallásos homoszexuálisokat is". Emlékeztették arra, hogy számosan vannak homoszexuálisok abban a papneveldében is, amelyet Ronszki vezetett, mielőtt a hadsereghez került.

A hadsereg névtelenül nyilatkozó vezető tisztjei szerint nem kéne túl komolyan venni a főrabbit, akitől már megszokták, hogy gyakran üti bele az orrát olyasmibe, amihez semmi köze.

Izraelben épp a napokban tartóztatták le a hadsereg egy vallásos katonáját, aki a tel-avivinál is súlyosabb merényletekkel fenyegette meg internetes üzenetekben a melegeket. "Még súlyosabb támadások lesznek ellenetek, s aztán ne mondjátok, hogy nem tudtatok róla" - küldte szét e fenyegetést internetes fórumok sokaságán.

A hatóságok vizsgálják, hogy Smuel Primariknak, a hadsereg Nahal Haredi nevű ultraortodox egysége tagjának köze van-e az elmúlt évek homofób támadásaihoz, köztük a jeruzsálemi melegparádé ellen elkövetett pokolgépes merényletekhez és a Zeer Sternhell professzort a lakása ajtajában megsebesítő csőbombás merénylethez.

A jeruzsálemi bíróság elutasította a homofób katona kérelmét arra, hogy tartsák titokban személyazonosságát. A bíró szerint közérdek, hogy mindenki megismerje a fenyegetőt, különös tekintettel a tel-avivi merényletre és a nyomozás érdekeire.

A főrabbi mostani tiltakozása amúgy nem az első támadás volt a Bamahane katonai hetilap ellen: 2001-ben maga a hadsereg záratta be két hétre a magazint, mivel cikket közölt egy nyugalmazott ezredesről, aki felvállalta homoszexualitását.

Azóta sokat változtak az idők, a hetilapot jelenleg épp egy homoszexuális tiszt, Joni Sőnfeld őrnagy szerkeszti, aki hajdban egy harcoló egységben és egy ejtőernyős század parancsnokaként szolgált. A hadsereg már 2002-ben engedélyezte, hogy katonai létesítményekben forgassák a Yossi & Jagger című filmet, amelyben két férfi katona egymásba szeret, sőt a filmet aztán vetítették katonai támaszpontokon is.

Az állandó harckészültségben lévő zsidó államban már 1993 óta nincs érvényben semmiféle korlátozás a melegek katonai szolgálatát illetően. A homoszexuálisok már korábban is szolgálhattak a seregben, csak bizonyos hírszerzési posztokon nem, mivel tartottak a zsarolhatóságuktól. Ma már nincs az izraeli katonáságnak olyan területe, amely tiltott lenne a melegek előtt.

Hatter.hu

Témák