Letartóztatták a Május 1-i felvonuláshoz csatlakozó melegjogvédőket Szentpéterváron | Háttér Társaság

Letartóztatták a Május 1-i felvonuláshoz csatlakozó melegjogvédőket Szentpéterváron

A Demokrácia menetének elnevezett szentpétervári május elsejei felvonulásról a homoszexuálisok szervezetének 17 aktivistáját vitték el a rendőrök. Az északi orosz nagyvárosban 35 ezren vettek részt a Demokrácia menete elnevezésű ünnepi rendezvényeken, hozzájuk csatlakoztak a másságot képviselő helyi szervezet aktivistái. A rendőrség azokat vitte el, akik a meleg és leszbikus büszkeség jelképével, szivárványszínű zászlóval a kezükben vonultak fel.

A Kiút elnevezésű szervezet honlapján közöltek szerint őrizetbe vették Igor Kocsetkovot, az orosz meleg közösség, az LMBT (leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat és transzvesztitákat képviselő) hálózat elnökét, Szergej Kondrasov jogászt, Marija Jefremenkova aktivistát és Jelena Popovát, a Katona anyák szervezet munkatársát. Az érintetteket rabszállító buszokba tuszkolták, a tömegből sokan Szégyen! bekiabálásokkal fejezték ki véleményüket a rendőrségi intézkedésről.

Szentpétervár közgyűlése február 29-én szavazta meg azt a rendeletet, amely egyaránt betiltotta a homo-, a bi- és a transzszexualitás, valamint a pedofília "propagandáját". A jogszabály március 24-én lépett életbe. Megsértése esetén magánszemélyek 5000 rubeles (mintegy 40 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak, míg tisztviselőkre tízszer ekkora büntetést is kiszabhatnak. Azóta az orosz törvényhozás alsóháza elé is beterjesztettek egy hasonló törvénytervezetet, de Novoszibirszkben és Moszkvában is tervezik hasonló tiltás bevezetését.

Jogvédő szervezetek kifogásolják, hogy a szabályozás egy kalap alá veszi a homoszexualitás és a pedofília (a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések) jelenségét. Az azonos neműekhez vonzódókra Oroszországban 1993-ig bűncselekmény elkövetőiként, 1999-ig pedig elmebetegekként tekintettek. A melegek felvonulásait 2006-ban betiltották, és a rendőrség kíméletlenül feloszlat minden hasonló megmozdulást.

Hatter.hu/MTI

Témák