Lévai Katalin társadalmi vitát szeretne a melegházasságról, de a KDNP máris hárít | Háttér Társaság

Lévai Katalin társadalmi vitát szeretne a melegházasságról, de a KDNP máris hárít

Társadalmi vitát szeretne a melegházasságról Lévai Katalin, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője, de a Kereszténydemokrata Néppárt demagóg érveléssel máris kapásból elutasította magát a témafelvetést is. Az EP-képviselő Korózs Lajossal, az Országgyűlés szociális és családügyi bizottságának szocialista elnökével tartott közös sajtótájékoztatót szombaton annak kapcsán, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve az Európai Unióban. A Krónika tudósítása szerint Lévai a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a melegszervezetek szeretnék az azonos neműek házasságának elismerését. - Én azt gondolom, hogy menjünk efelé, mozduljunk el efelé, hiszen egyre több ország évente mondja ki azt, hogy ez vállalható. Vállaljunk, menjünk, mozduljunk, gondolkodjunk, de előzze ezt meg egy társadalmi vita, egy társadalmi gondolkodás – mondta a szocialista politikus. Ez az első eset, hogy egy politikus Magyarországon nyíltan szóba merte hozni a homoszexuálisok házasságának esetleges elismerését.

Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője az elhangzottakra reagálva már magát a puszta vitát is elutasította. "Akkor, amikor emberek tíz és százezrei csúsznak egyre mélyebbre Magyarországon a megszorító intézkedések miatt, akkor (politikusok) azzal kezdenek el foglalkozni, hogy például az egyneműek házasságáról konszenzust kellene alkotni, meg ilyen hasonló kérdéseket fölvetni. Ez egyszerűen álprobléma. A kereszténydemokrata politikus az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a KDNP nem támogatja az azonos neműek házasságát, "ne is próbálkozzanak" a kormánypártok konszenzuskereséssel ebben a kérdésben.

A sajtótájékoztatón Korózs közölte: az Országgyűlésnek 2008 márciusáig el kell fogadnia a hátrányos megkülönböztetésről szóló törvényt, amely tiltja a nemre, korra, vallásra, szexuális beállítottságra vonatkozó diszkriminációt.

Hatter.hu

Témák