LMBTQI könyvajánló a Budapest Pride-ra | Háttér Társaság

LMBTQI könyvajánló a Budapest Pride-ra

Itt a Budapest Pride! Az alkalomhoz kapcsolódva összeválogattuk nektek, melyek azok - az elmúlt egy évben megjelent - szép- vagy tényirodalmi kötetek, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékben LMBTQI témával foglalkoznak. Jó böngészést és jó olvasást kívánunk! Az ismertetőket követő linkeken keresztül a könyveket be is szerezhetitek.

TÉNYIRODALOM

Rudolf NureyevJulie Kavanagh: Rudolf Nureyev

Európa, Budapest, 2016

A méltán népszerű Életek & művek sorozat legújabb kötete a világ egyik legismertebb táncosa, a balett első igazi nemzetközi szupersztárja, az oroszországi születésű, ám karrierje nagy részét Nyugaton megvalósító Rudolf Nurejev (1938-1993) életét és pályafutását mutatja be. Annak a bonyolult személyiségű embernek a rendkívül tanulságos életét ismerteti Julie Kavanagh brit balettkritikus, elsősorban a családtagokkal, barátokkal és kollégákkal folytatott beszélgetések alapján, aki "úgy táncolt, mint egy isten, de úgy viselkedett, mint egy szörnyeteg". Megismerhetjük például a tatár származású későbbi táncos első "közönségét": annak a Dél-Szibérián áthaladó vonatnak az utasait, amelyen megszületett 1938. március 17-én. A szerző bemutatja gyermekkorát, korán megmutatkozó tánctehetségét, pályája kezdetét a Kirov Balettben, ahol a kor legnevesebb művészétől, Alekszandr Puskintól tanulta el a szakma fortélyait. Olvashatunk nagy port kavart, 1961-es disszidálási ügyéről, a szabad világban elért sikereiről, a Királyi Balettben eltöltött évekről, koreográfusi és filmszínészi munkáiról, valamint a párizsi Opera balett társulatának élén eltöltött utolsó évekről. A szerző ugyanakkor a meleg sztár magánéletének részleteiről, sokak által nehezen elviselhető személyiségéről, nagy szerelméről, a dán táncos-koreográfus Erik Bruhnról, betegségéről és 1993-ban, AIDS miatt bekövetkezett haláláról is ír. A könyvet kiváló fotóanyag, valamint gazdag jegyzetapparátus egészíti ki.

https://www.libri.hu/konyv/rudolf_nureyev.rudolf-nureyev.html

 

Velünk beszélj, ne rólunk!Velünk beszélj, ne rólunk! (szerk: Dósa Mariann, Udvarhelyi Éva Tessza)

Közélet Iskolája - Napvilág Kiadó, Budapest, 2016

A Közélet Iskolája nevű civil szervezet és a Napvilág Kiadó közös kötete, Dósa Mariann és Udvarhelyi Éva Tessza szerkesztésében olyan, interjúk alapján készült, ám egyes szám első személyben, kérdések nélkül szerkesztett szövegeket tartalmaz, amelyekben hátrányokakl induló aktivistk beszélnek életükről és munkájukról. Céljuk a kiadvánnyal kettős volt: olyan szövegeket szerettek volna a nyilvánosság számára elérhetővé tenni, amelyek hozzájárulnak a hátrányos helyzetben lévő emberek állampolgári tudatosságának és politikai részvételének fejlődéséhez, és segítenek az őket képviselő társadalmi mozgalmak kibontakozásában és megerősödésében. Mindannyiuk mesél gyermekkoráról és családi hátteréről, felnőtté válásuk fontos pillanatairól, a közéleti szerepvállalás motivációjáról és formájáról, az ezzel kapcsolatos nehézségekről és eredményekről, valamint a magyar társadalomról alkotott kritikájukról és víziójukról. A nyilatkozók között olyanokat találunk, mint Balog Gyula hajléktalan-aktivista, Csonka József, a Közmunkás Mozgalom érdekvédelmi csoportjának vezetője, Fekete Gy. Viktor, a Megismerhető Autizmus Generáció társelnöke, Mussa Kilam, a Migráns Szolidaritás Csoport aktivistája, Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass egyik szervezője, Velenczei Ágnes, a Születés Hete szervezője és a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátora, vagy Nagy Szilvia, a Budapest Pride egyik szervezője. A szöveges portrékat Csoszó Gabriella aktivista-fotóművész fekete-fehér képei illusztrálják.

http://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tarsadalomtudomany/velunk...

 

Meleg férfiak, hideg diktatúrákMeleg férfiak, hideg diktatúrák

Civil Művek Egyesület, Budapest, 2015

2009-ben készült az Eltitkolt évek című dokumentumfilm, Takács Mária rendezésében, amelyet néhány évvel később, a Labrisz Egyesület gondozásában követett az azonos című interjúkötet. Ezekben idősebb leszbikus interjúalanyok meséltek életükről. Ennek mintájára készült el mindennek a párdarabja, a Meleg férfiak, hideg diktatúrák. Az idén bemutatott dokumentumfilmben hét idősebb meleg férfi nyilatkozik; velük együtt a könyvben tizenhárom férfi mondja el élettörténetét. Megtudhatjuk, milyen volt a hatvanas-hetvenes években szembesülnie valakinek azzal, hogy meleg, akkor, amikor a homoszexualitás a felvilágosító könyvekben még az aberrációk között szerepelt. A nyilatkozók mesélnek arról, hogyan lehetett ismerkedni ezen évtizedekben: az utcán, parkokban, a nyilvános fürdőkben vagy éppen a félhivatalos meleg helyként működő Egyetem presszóban. Mesélnek a közösség szempontjából fontos baráti társaságokról, a házibulikról, a hazai transzvesztita műfaj megszületéséről, vagy éppen arról, milyen hatást gyakorolt a meleg férfiak életére a nyolcvanas években a HIV-vírus és az AIDS megjelenése. Szót ejtenek arról, miként változtatta meg életüket a rendszerváltás, hogyan kezdődött a magyarországi LMBT mozgalom, és miként látják életüket, a mából visszatekintve. Az ötvenegy és hetvenkét év közötti nyilatkozók között találunk értelmiségieket, kertészt, postást vagy éppen vendéglátóst, budapestieket és vidéki nagyvárosokban élőket, hajléktalant, hosszabb ideig külföldön élőt, az éjszakai meleg élet és a korai aktivizmus képviselőit egyaránt.

http://melegferfiak.blog.hu/2015/07/09/konyvrendeles

 

PeremvilágO. Nagy Zoltán, Gulisio Tímea: Peremvilág

Athenaeum, Budapest, 2015

Miért kell a melegségről, leszbikusságról beszélni? - leegyszerűsítve erre a kérdésre válaszol jelen beszélgetéskötet elején a fiatal alkotó, Gulisio Tímea. "Leginkább azért, mert nem látom be, miért kell a témát tabuként kezelni. Mert igenis tabu, hiába vállalja fel akárhány színész vagy politikus. A buzi még mindig szitokszó, a másság pedig valami olyasmi, amit legtöbben ugyan elfogadunk, ám ha egy barátunk elénk áll a ténnyel, hogy meleg, azt tanácsoljuk, hogy ne foglalkozzon vele, esetleg rejtse el." Hogy ez ne így legyen, hogy mindenki szabadon felvállalhassa magát, és hogy a társadalom is elfogadóbb legyen, ezért is mesél életéről, és általában a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer témáról a könyvben Onagy Zoltán író-szerkesztőnek. Őszintén beszél saját életéről, gyermekkoráról, leszbikusságáról, idősebb nőkhöz való vonzódásáról. És persze általánosabb télmákról is beszélgetnek: a melegség "okairól", az akörüli vitákról, az ismerkedés nehézségeiről, a kérdés hitbeli megítéléséről, a kiközösítésről, mozgalomról, melegházasságról, ismert leszbikus, meleg vagy biszexuális művészekről, további kultúrtörténeti érdekességekről, meleg identitásról, miközben közkeletű tévképzeteket is igyekeznek eloszlatni. Elgondolkodtató, érdekes kötet.

http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/peremvilag-szerelem-tiltott-utakon

 

SZÉPIRODALOM

Simon és a homo sapiens-lobbiBecky: Albertalli: Simon és a homo sapiens-lobbi

Libri, Budapest, 2016

A pszichológus végzettségű amerikai szerző debütáló regényének főhőse, egyben narrátora a tizenhat éves gimnazista, Simon Spier. Eddigi élete egyik legnehezebb problémájával kell szembenéznie. Diáktársa, Martin Addison ugyanis finoman, de megzsarolja őt. A könyvtári számítógép használata után elfelejtett kilépni a levelezőjéből, és a srác elolvasta féltve őrzött titkait. Martin azt kéri tőle: a titoktartásért cserébe segítsen neki randit szervezni a baráti körébe tartozó Abby-vel. Ellenkező esetben közszemlére bocsátja a leveleket a sulis Tumblren, a Creekwood Gimnázium pletykaközpontján. Így pedig a szülei, a tanárok és diáktársai is megtudják, hogy meleg. Ami a georgiai kisvárosban, a konzervatív meggyőződésű Shady Creekben nem egyszerű dolog. A leginkább attól tart, hogy "bluegreen118" is tudomást szerez az esetről. Ő az a szintén meleg srác, aki ugyanabba a suliba jár, mint ő, de még soha nem találkoztak. A sulis Tumblren akadtak egymásra, és hetek óta leveleznek haverokról, zenéről, vágyakról és félelmekről, na meg arról, milyen ciki is ez a coming out-dolog... " Szórakoztató, egyben az elfogadás fontosságára tanító ifjúsági regény - minden meleg kamasznak "kötelező olvasmány".

https://www.libri.hu/konyv/becky_albertalli.simon-es-a-homo-sapiens-lobb...

 

CarolPatricia Highsmith: Carol

Tericum, Budapest, 2016

Első megjelenése idején, 1952-ben, McCarthy Amerikájában hatalmas botrányt kavart az akkor pályakezdő írónőnek számító Patricia Highsmith önéletrajzi ihletésű regénye, amely azóta is a leszbikus szerelmi próza legnagyobb klasszikusai közé sorolható. Eltérően az írónő későbbi műveitől, ez a könyv nem briliáns bűnügyi történet, hanem sokkal inkább lélektani regény, kifinomult, megrázóan őszinte vallomás két nő egymás iránti mély vonzalmáról. A történet főhőse, a fiatal Therese a Frankenberg Áruházban ismerkedik össze a játékosztály egyik eladónőjével, Carollal, aki babákat árul. Az érzékeny lány először vízióként éli meg a találkozást, majd lassan realizálva az eseményeket, barátkozni kezd a karizmatikus Carollal. Kapcsolatuk egy közös kaland, egy Amerikán átívelő autós kirándulás során mélyül szerelemmé, ellenére minden előítéletnek... A maga nemében unikumnak számító regényből nemrég, Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével film is készült.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Patricia_Highsmith_Carol&id=2...

 

KevertZelei Bori: Kevert

L'Harmattan, Budapest, 2016

Első kötetével jelentkezik Zelei Bori, mely a szerző tizenegy novelláját tartalmazza. Életből vett apró történetek, zömmel a kamaszkor küzdelmei, fájdalmai és örömei jelennek meg az írásokban: elvált szülőkkel, testvérekkel, alkohollal és drogokkal, magánnyal, barátsággal és szerelemmel. A Vár című történet húszéves főhőse elvált szülei között ingázik, egyszer épp apjával találkozik, és azon gondolkodik, elmondja-e neki, hogy Julival jár. Az anya vár című novella kamaszlánya, aki mostanában graffizitéssel tölti idejét, épp a temetőbe készül, hogy meglátogassa anyja sírját - az egyetlen olyan helyen, ahol nem helyezi el graffitijeit. A Kattintgatok egy délutáni Duna-parti fotózgatásról szól, na meg az ott megismert lányról. A címadó, Kevert című történet szintén a kamaszkort idézi fel: a bandázásokat, és a kevert italok titkolt fogyasztását a telepen. A mámor című írás - mely korábban a Műút portálon jelent meg, a Budapest Pride novellapályázatának nyertes pályaműveként - egy szüretelést idéz meg, és egy nem is annyira titkolt leszbikus vonzódást, mely kissé megbolygatja a családi és baráti társaság nyugalmát.

https://www.libri.hu/konyv/zelei_bori.kevert.html

 

TransziregényLászló Erika: Transziregény

Európa, Budapest, 2015

László Erika - aki korábban Szerelmem, Krisztina című regényében leszbikus témával is foglalkozott -, legújabb könyvének középpontjában a transz téma áll. A Transziregény igaz történetének főhőse a ma Marlon Xtravaganza művésznéven ismert, nemrég elhunyt előadó. Egy vándorcirkuszba született, abba a macsó környezetbe, amelyben hamar megérezte, hogy más, mint a többiek. A regény érzékletesen mutatja be szüleivel - gyűlölt apjával és rákban elhunyt anyjával - való kapcsolatát. Megtudhatjuk, hogyan vált ő maga akrobatatáncossá, utazta be Nyugat-Európát, majd gyönyörű barátnőjével világ körüli turnéra indult, miközben folyamatosan kereste identitását. A regény bemutatja New York-i életszakaszát, a melegek és transzszexuálisok legendás alkotóközösségében, a híres Xtravaganza-házban telt életét, a siker gyönyörét és a drogfüggés poklát, és azt is, hogy hazatérve hogyan vállalta fel magát: hogy bár férfi testben él, de nőként határozza meg magát és nőként akar élni. Rendkívül szókimondó regény.

http://www.europakiado.hu/konyv/743665/transziregeny/

 

Leszámolás EddyvelÉdouard Louis: Leszámolás Eddyvel

Ab Ovo, Budapest, 2015

Eddy Bellegueule 1992. október 30-án, Észak-Franciaországban született, itt játszódik első önéletrajzi regénye, a Leszámolás Eddyvel. A regény hazájában elsöprő sikert aratott; több mint húsz nyelvre fordították le. Megtudhatjuk belőle, hogyan vált a szerző Eddyből Édouard Louis-zá. Szegény, segélyekből élő családban nőtt fel, és kisgyerekkora óta tudatában volt melegségének, amely szűkebb és tágabb környezetéből megdöbbenést, megvetést, utóbb agressziót váltott ki. Ebből a közegből kitörve, érettségi után sikerült bejutnia az École Normale Supérieure-re Párizsban, ahol szociológiát tanul. Huszonegy éves volt, amikor publikálta jelen művét, s egycsapásra ismertté vált a neve, a szaklapok pedig kivételes irodalmi tehetségként üdvözölték.

http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/leszam...

 

Vanessa és VirginiaPriya Parmar: Vanessa és Virginia

Alexandra, Budapest, 2015

A huszadik század eleje és a tízes évek egyik legnagyobb hatású radikális értelmiségi köre, a Bloomsbury-csoport és tagjainak történetét mutatja be Priya Parmar regénye. A kör 1905-ben jött létre, a bohém hangulatú Bloomsbury negyedhez kapcsolódva, amikor a Thomas testvérek ott béreltek új házat maguknak. A ház hamarosan fiatal értelmiségiek és művészek baráti társaságának találkozóhelye lett, olyan ragyogó elmékkel, akik pályafutása még ekkoriban indult csak, később azonban meghatározó szerepet töltöttek be koruk kulturális életében. Ugyanakkor elvetették a viktoriánus társadalom konvencióit, és a londoni bohém világ zabolátlan szabadságát élvezték, ezalatt értve természetesen a magán- és szexuális élet szabadságát is. Vanessa Stephen (férjezett nevén: Bell) később az egyik legkeresettebb festővé vált, ám ekkor még egyetlen festményét sem tudta eladni. Húga, Virginia Thomas (vagyis Virginia Woolf) könyvkritikáját visszautasította a Times. Barátjuk, Lytton Strachey, a későbbi elismert kritikus még semmit sem publikált. E. M. Forster ugyan megírta már az első regényét, de a címmel még nem sikerült dűlőre jutnia. Leonard Woolf (Virginia későbbi férje) köztisztviselőként dolgozott Ceylon szigetén. John Maynard Keynes, a későbbi világhíres közgazdász épp munkát keresett. A baráti társaságot át meg átszőtték bonyolult kapcsolataik, és ezek általában működtek úgy is, hogy barátságuk megmaradt. Volt azonban egy kritikus pillanat: amikor Vanessa beleszeretett Clive Bell műkritikusba, későbbi férjébe, aki Virginiának is tetszett...

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/getbook?bookid=743211&Ta...

 

Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomábanBenjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Könyvmolyképző, Szeged, 2015

A regény egyik főszereplője, a spanyol származású Ari, aki a fehérnél néhány árnyalattal sötétebb bőre miatt az iskolai gúnyolódások céltáblájává válik. A tizenöt éves fiú nehezen találja helyét a világban, amikor barátságot köt Dantéval. Dante - nevének megfelelően - a költészet és a művészetek kedvelője, csakhamar ráirányítja Ari figyelmét is a világ felfedezendő szépségeire. Mivel Ari nem tud úszni, Dante egy forró nyári napon elhívja az uszodába barátját, hogy megtanítsa úszni. A két fiú között igaz, mély barátság kezd kibontakozni. Ari szegény családban nőtt fel, sok minden nyomasztja a lelkét, többek között börtönbüntetését töltő bátyja, és apja miatt aggodalmaskodik. Úgy tűnik, hogy gondjait örök titokként zárja magába, ám lassan-lassan kezd megnyílni Dante előtt. Különleges kötődés alakul ki kettejük között, bár Ariban még nem tudatosul, miért is vonzódik annyira barátjához. Egy napon azonban Dante megcsókolja őt... Furcsa, megmagyarázhatatlan érzéseket kavar föl testében és lelkében egyaránt az újonnan tapasztalt érzés, s bár sokáig tiltakozik az ellen, hogy baráti kapcsolatukat más síkra terelje, végül nem tud ellenállni a lelkében egyre elhatalmasodó szerelemnek. A szerző mélységes empátiával, lehelet finomságú utalásokkal érzékelteti kettejük szexuális identitását, soha nem túllépve a jó ízlés határait. A két fiú magára találásának útja azonban számos akadállyal terhelt, de végül eljutnak a mindkettőjüket megnyugtató felismerésig, hogy végre merjék és tudják önmagukat vállalni. Meleg kamaszoknak kihagyhatatlan!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/benjamin-alire-saenz-aristo...

 

Neked adom a napotJendy Nelson: Neked adom a napot

Libri, Budapest, 2015

Jendy Nelson második regényének két főhőse, Noah és Jude a történet elején - tizenhárom éves korukban - rendkívül szoros kapcsolatban van egymással. Mindketten tehetségesek, vélhetően sok mindent örököltek művész anyjuktól, így ők is egy művészeti iskolában tanulnak. A zárkózott Noah tehetséges művész, festőnek készül, közben azonban gondosan titkolni igyekszik vágyait. A karizmatikus szomszéd fiúba, Brianbe szerelmes ugyanis, és minden vágya az, hogy megcsókolhassa őt. Érzelmi viharait úgy próbálja feldolgozni, hogy állandóan beszédes címeket viselő, képzeletbeli portrékban, "láthatatlan múzeumában" éli ki magát. Az ő szemszögéből, tizenhárom éves korában látjuk a történet egyik szálát, a másik idősíkon pedig, a 16 esztendős Jude az elbeszélő - a két narráció így áll össze egy történetté. Jude szinte mindenben a szöges ellentéte. A nagyszájú, bulizós lány minden vad dologban benne van: egyszer szörfözik, máskor búvárkodik, mindent kipróbál, természetesen a pasikat is. Közben pedig gyakran idéz babonás nagyanyja szórakoztató bölcsességeiből. Ekkor azonban a két testvér már szinte nem is beszél egymással. Vajon mi történt köztük ez alatt a három év alatt? És megtalálhatják ismét az utat egymáshoz?... Az első szerelmeket, a szexualitás felfedezését, az árulást, a veszteség feldolgozását és a megbocsátást bemutató, egyszerre romantikus és drámaian megható regényből hamarosan film is készül.

Témák