Londoni anglikán papok meleg párokat esketnének templomban | Háttér Társaság

Londoni anglikán papok meleg párokat esketnének templomban

Londoni anglikán papok egy népes csoportja fellázadt az egyházi vezetés ellen és nyílt levélben követelte, hogy egyházi intézményekben is megerősíthessék a meleg párok bejegyzett élettársi kapcsolatát. A londoni egyházmegye 470 papja közül mintegy 100 által aláírt levél szerint ugyanazokat a jogokat kellene megadni a meleg pároknak, mint amilyeneket az újraházasodó elváltak élveznek, vagyis a gyülekezet lelkésze saját lelkiismerete szerint dönthessen az ügyben.

Noha a brit kormány a múlt év végén feloldott a rendelkezést, amely tiltotta, hogy templomokban és más egyházi épületekben, helyiségekben szertartást mutassanak be a bejegyzett élettársi kapcsolatra lépő homoszexuális párok számára, a londoni egyházmegye hagyományosan konzervatív vezetése nagyon merev álláspontra helyezkedett a kérdésben és továbbra sem engedélyezi a "templomi esketést".

A The Times című lap szerint hasonló "zendülések" törhetnek ki Nagy-Britannia más egyházmegyéiben is, mert a felmérések szerint nagyon nagy az igény az élettársi kapcsolatok templomi megünneplésére. Brian Leathard, a chelsea-i Szt. Luke templom papja elmondta a lapnak, hogy levelüket merőben lelkipásztori indíttatásból írták, mert egyre többen érdeklődnek náluk, és kénytelenek elzavarni a híveket, még mielőtt meghallgatnák a történetüket.

Egy másik lelkész elmondta, rettenetesen szégyelli magát, hogy nem részesítheti az egyház és Isten áldásában a gyülekezetéhez tartozó, bejegyzett élettársi viszonyban élő meleg párokat egymás iránti szeretetükben és elkötelezettségükben. "A legodaadóbb és legelkötelezettebb keresztények közé tartoznak, akiket csak ismerek" - mondta.

Nagy-Britanniában 2005 óta 47 ezer bejegyzett élettársi kapcsolat létesült.

Hatter.hu

Témák